Hlavní obsah

Vedení ODS odmítlo další škrty v kandidátkách, Nečas pověřen řízením strany

Praha
Aktualizováno

Širší vedení ODS odmítlo další škrty na kandidátkách. Dosluhující předseda ODS Mirek Topolánek sice navrhl v pondělí na jednání výkonné rady vyškrtnout z kandidátek volebního manažera strany Ivana Langera a pražského primátora Pavla Béma, rada to však v hlasování odmítla. Výkoná rada pověřila podle očekávání volebního lídra Petra Nečase všemi právy předsedy strany.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zleva David Vodrážka, volební lídr ODS Petr Nečas, Petr Bendl a předseda poslanců ODS Petr Tluchoř na tiskové konferenci po jednání výkonné rady ODS.

Článek

Topolánek jednání opustil před jeho koncem, novináře bez povšimnutí minul. Nečas po skončení jednání uvedl, že to bylo tak i naplánované a Topolánek měl další jednání. Nikdo další už vedení ODS do voleb neopustí.

"Hlasovalo se o dvou jménech," uvedl Nečas a až během dotazů potvrdil, že se jednalo o Ivanu Langerovi a Pavlu Bémovi. Hlasování bylo veřejné a pouze u hlasování o Langerovi prosáklo, že ze 44 hlasů bylo pro jeho vyškrtnutí patnáct členů rady.

Langer: Jsem hnusně pracovitý

„Jsem profesionál a svou práci se snažím pracovat maximálně profesionálně ... a jsem také workoholik, přátelé mi říkají, že jsem až hnusně pracovitý," komentoval s úsměvem Langer hlasování o své osobě s tím, že si je vědom nutnosti skládat ze své práce účty.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Zleva volební lídr ODS Petr Nečas, místopředseda ODS Ivan Langer, místopředseda ODS Petr Bendl a předseda poslanců ODS Petr Tluchoř na tiskové konferenci po jednání výkonné rady ODS.

Výkoná rada ODS pověřila podle očekávání volebního lídra Petra Nečase všemi právy předsedy strany. Zároveň poděkovala oficiálně bývalému předsedovi za jeho osmiletý výkon funkce. Posledním angažmá Mirka Topolánka má být cesta v čele delegace strany na pohřeb polského prezidenta.

Budoucí působení Mirka Topolánka ve straně ODS odsouvá až na dobu po volbách. "O této věci spolu budeme ještě mluvit, ale já bych mu ponechal čas na nadechnutí," řekl Nečas, který doplnil, že jeho předchůdce potřebuje nyní čas na svou rodinu.

Spekulovalo se o třech jménech

Topolánek ještě před svou rezignací avizoval, že s ním musí odejít ještě další. Podle tvrzení některých členů rady existovala vůle odstranit nejen volebního manažera Ivana Langera a pražského primátora Pavla Béma, ale i místopředsedu strany Petra Gandaloviče.

Jeden z místopředsedů a lídr středočeské kandidátky Petr Bendl Právu dříve bez dalšího upřesnění potvrdil, že se může v pondělí o kandidátkách hlasovat. „Když se posledně hlasovalo o předsedovi, tak není nic nenormálního na tom, když se bude hlasovat i o dalších věcech,“ připustil představitel pražské ODS Rudolf Blažek.

Samotný Topolánek v posledních dnech s médii nekomunikuje a i před jednáním rady novináře rychle minul. Právě on by si údajně přál odvolání svého dávného rivala Béma.

Bém se ovšem škrtání nebál. „Tak samozřejmě, stát se může úplně všechno, nicméně škrty z ústředních centrálních výborů, to je věcí historie dávno minulé. Tuším, že se škrtalo před rokem 1989,“ sdělil Právu před jednáním rady primátor.

Někteří občanští demokraté se obávají, že radikální řez, který by odstranil větší počet vlivných politiků, by mohl stranu před volbami rozvrátit. Pokud by tedy měly nastat změny, měly by být "decentní". Podle médií by mohla roli v rozhodování občanských demokratů hrát také starost o sponzory strany.

Topolánkovi se stalo osudné jednání výkonné rady před necelými čtrnácti dny. V reakci na výzvu širšího vedení a další tlak spolustraníků přenechal místo volebního lídra Nečasovi a později mu předal i pravomoci předsedy strany, což dnes posvětila výkonná rada.

Podle Nečase jsou změny volebních kandidátek ODS v pravomoci regionálních organizací strany. Sám prý není přítelem toho, aby se dělaly změny shora. "Na spekulace o personálních změnách není 56 dní před volbami prostor ani čas. Bude to jen plýtvání energie," řekl Nečas novinářům v pátek s tím, že se strana nyní chce zaměřit na kampaň.

Reklama

Výběr článků

Načítám