Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost exministryně proti zrušení zprošťujícího verdiktu

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalé ministryně zdravotnictví za ČSSD Marie Součkové proti rozhodnutí, jímž Městský soud v Praze loni počtvrté zrušil osvobozující rozsudek nad Součkovou. Exministryně čelí obžalobě v souvislosti s právním zastupováním státu v kauze Diag Human.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Exministryně Marie Součková

Článek

Obvodní soud pro Prahu 2 ji čtyřikrát zprostil obžaloby, městský soud ale kauzu vždy vrátil k novému projednání. Ústavní soud nenašel důvod pro zrušení posledního takového rozhodnutí z loňského května, zjistila dnes ČTK z databáze usnesení.

Podle Součkové městský soud rozsudky opakovaně ruší v podstatě jen proto, že nesouhlasí s hodnocením konkrétních důkazů. Stížnost uvádí, že jde o protiústavní postup. Ústavní soudci v senátu se zpravodajem Janem Musilem námitkám Součkové nevyhověli. Připomněli, že mohou zasáhnout jen v situaci, kdy je stížnost poslední možností obrany proti konečnému rozhodnutí. To však není případ Součkové.

Podle usnesení ÚS, které padlo bez veřejného jednání, městský soud opakovaným rušením rozsudků nechyboval. "Ze strany odvolacího soudu primárně jde o kritiku nedostatečného odůvodnění rozsudků soudu prvého stupně, nikoli o vnucování vlastní verze skutkových zjištění na základě odlišného hodnocení důkazů," stojí v usnesení.

Ústavní soud ale zároveň upozornil na to, že Městský soud v Praze již dvakrát nařídil prvostupňovému soudu, aby věc projednal v jiném složení senátu. Znovu by to již dělat neměl. "Takový vícekrát opakovaný postup by již mohl být hodnocen jako excesivní a na základě nové ústavní stížnosti by mohl být důvodem pro kasační (zrušující) zásah Ústavního soudu," varovali soudci.

Součkovou státní zástupce vinil ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Důvodem je to, že v roce 2003 pověřila advokáta Zdeňka Nováčka zastupováním státu v kauze Diag Human. Nováček za to dostal asi deset milionů korun. Pro stát to bylo nevýhodné. Někdejší ministryně podle spisu měla kauzu Diag Human předat v červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Společnost Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Poté, co se o ní nepříznivě vyjádřil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar, z obchodu sešlo. Firma od Česka v arbitráži žádá miliardy korun jako odškodné za to, že ji stát vytlačil z trhu. Arbitrážní řízení ještě neskončilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám