Hlavní obsah

Tiskovka šéfa protitotalitního ústavu Pernese se zvrhla ve spor o plagiátorství

Právo, Novinky, jim, jfk

Nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) na své první tiskové konferenci v pondělí představil své plány, které hodlá v budoucnu v čele instituce uskutečnit. Na brífinku se ovšem znovu roznítily spory, které jeho zvolení za předsedu od počátku provázely. Protestní iniciativa NeUSTRčení žádala Pernese o vysvětlení svého údajného plagiátorství. Šéf ÚSTR ale odmítl celou věc před kamerami rozebírat.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pernes

Článek

V dohledné době slíbil Pernes zpřístupnit 14 miliónů digitálních kopií z provenience komunistické rozvědky, dále hodlá otevřít nové pracoviště v Brně, provést personální a finanční audit a reorganizovat vědeckou práci.

Pernes hned v úvodu rozptyloval obavy o budoucnost ústavu pod jeho vedením, o nichž se v tisku vedou v posledních měsících polemiky.

„Zatajovat minulost by odporovalo mému svědomí,“ prohlásil nový šéf ÚSTR. Za neopodstatněné označil Pernes obavy, že se ústav pod jeho vedením uzavře před veřejností. Poskytovat výsledky své činnosti veřejnosti je podle něj povinnost dána ústavu ze zákona.

„To všechno jsou činnosti, jejichž výkon je pro mně samozřejmý a jejichž obcházení bych pokládal nejen za porušování závazné právní normy, ale i za činnost odporující mému svědomí,“ doplnil Pernes.

"Studium na VUML není překážkou pro výkon funkce"

Veškeré personální změny podle svých slov provedl v souladu se zákoníkem práce. „Nesouhlasím s některými dřívějšími kroky jako například s rekonstrukcí ředitelské kanceláře za čtyři milióny korun,“ zdůvodnil výměnu ekonomického ředitele. Jako jeden z dalších důvodů pro personální změny uvedl „zbytečně prohrané soudní spory“.

Jeho studium Večerní univerzity marxismu-leninismu podle něj není překážkou pro výkon funkce ředitele protitotalitního ústavu. To, že se o něm při pohovoru nezmínil, vysvětluje nadále tím, že to po něm nikdo nevyžadoval.

„Důležité je, že jsem nikdy nebyl členem KSČ ani kandidátem na členství, nespolupracoval jsem s StB, byť se o to snažila,“ podotkl Pernes a vyvrátil i nařčení z plagiátorství, která pokládá za nesmyslná.

Spory kolem plagiátorství

S tím ale nesouhlasí protestní iniciativa NeUSTRčení formovaná z pracovníků ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek, kteří dlouhodobě zpochybňují Pernesovo zvolení. Na brífinku se do ředitele opřel aktivista NeUSTRčených Miroslav Vodrážka. Podle něj Pernes opsal celé pasáže ze studentské práce včetně spousty sémantických či pravopisných chyb. Vodrážka tvrdil, že Pernes pro svou publikaci opsal od studenta Josefa Vytlačila až 46 procent textu.

„Přiznal jsem, že jsem s tímto materiálem pracoval. Je to popularizační knížka, ale bavil bych se o tom jindy a jinak,“ odvětil Pernes s tím, že studentskou práci zdrojoval. Podle NeUSTRčených ale nedostatečně.

NeUSTRčení kritizují radu ústavu, že vybrala Pernese za šéfa, přestože nesplňuje jí požadovaná kritéria. Mimo jiné že Pernes neprokázal znalost angličtiny.

Konference se zúčastnil i antikomunistický aktivista Jan Šinágl. Ten chtěl vědět, zda je pravdou, že byl dosud utajován údajný spis o někdejší ministryni školství Petře Buzkové, a zda bude zpřístupněn.

„Slyším to od vás poprvé, všechny svazky, které lze zpřístupnit, zpřístupníme,“ ujistil Pernes.

Reklama

Výběr článků

Načítám