Hlavní obsah

Na mítinku sociální demokracie zahrají Scorpions

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třikrát a bombasticky chtějí na sebe sociální demokraté upozornit před sněmovními volbami 28. a 29. května. Poprvé se tak stane příští týden v Ostravě, kde ČSSD zahájí svou kampaň v Moravskoslezském kraji koncertem německé rockové kapely Scorpions. Poté chystá sociální demokracie další velké akce v Ústeckém kraji a těsně před volbami v Brně.

Článek

Skupinu proslavila především rocková balada Wind of Change, která pojednává o rozpadu sovětského bloku.

„Jde o to, abychom lidem udělali příjemné odpoledne, vytvořili dobrou atmosféru a pozvali je k volbám. A kapela The Scorpions nám naše poselství pomůže zdůraznit,“ řekl Právu místopředseda sociální demokracie a lídr moravskoslezské kandidátky Lubomír Zaorálek.

„Na podzim jsme dělali větší mítinky s kapelou Slade v každém krajském městě. Tentokrát počítáme, že kampaň nebude tak rozsáhlá, přesto ale chceme, aby její začátek byl nepřehlédnutelný,“ řekl Právu ústřední volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Podle něj náklady na organizaci koncertu nebudou velké, naopak by měly být menší než koncertování anglické skupiny Slade ve čtrnácti krajských městech.

Místo oranžové česká trikolóra

ČSSD celou akci na ostravském Prokešově náměstí chce pojmout jako koncert proti nenávisti, nesnášenlivosti a netoleranci. Při té příležitosti podle Tvrdíka upozadí svou oranžovou barvu, a naopak zdůrazní českou národní trikolóru.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Zpěvák Scorpions Klaus Meine (vlevo) a kytarista Matthias Jabs.

Zaorálek si nemyslí, že by se ČSSD snažila kampaň stavět na koncertech než idejích. Podle něj výběr kapely nebyl náhodný, jelikož Scorpions mají svými postoji blízko myšlenkám evropské sociální demokracie. „Skupina je symbolem změn ve střední a východní Evropě, ostatně měla památný koncert na Rudém náměstí v Moskvě,“ řekl.

Scorpions pomohl zajistit exkancléř Schröder

Účast Scorpions pomohl ČSSD dojednat bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, jemuž kapela také pomáhala s kampaní. Vystoupení v Ostravě bude zřejmě posledním koncertem Scorpions v Česku. Kapela oznámila své poslední turné a v Praze hrála v polovině března.

Do Ostravy má přijet i bývalý rakouský kancléř Alfred Gusenbauer a slovenský premiér Robert Fico, o účasti Schrödera se stále jedná.

Českou sociální demokracii má dále podpořit rakouský kancléř Werner Faymann, bývalý polský prezident Aleksander Kwašniewski, vídeňský starosta Michael Häupl, předseda německé SPD Sigmar Gabriel či bývalý šéf diplomacie SRN Frank-Walter Steinmeier.

Reklama

Výběr článků

Načítám