Hlavní obsah

V Česku bude v den pohřbu obětí polské katastrofy státní smutek

Novinky, jas, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus spolu s vládou vyhlásí v den, kdy budou v Polsku pohřbívat oběti sobotní letecké katastrofy ve Smolensku, v Česku státní smutek. Informoval o tom mluvčí ministerstva zahraničí Filip Kanda. Den pohřbu ještě není stanoven, spekuluje se o příští sobotě.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé zapalují svíčky před polskou ambasádou v Praze

Článek

"(Vláda a prezident) rovněž rozhodli, aby v den smutku byly státní vlajky na vládních budovách jako výraz soustrasti a solidarity s polským lidem staženy na půl žerdi," uvedl.

Držet by se ten den měla i minuta ticha. Spekuluje se, že by dnem pohřbu mohla být sobota.

V den státního smutku se dle zákona o loteriích omezí provoz kasin a sázkových kanceláří.

Státní smutek byl v Česku například vyhlášen 14. září 2001 k uctění obětí leteckých útoků v New Yorku a Washingtonu. Ten den se rozezněly sirény, kostelní zvony, lidé drželi tři minuty ticha.

Zemřelo 96 lidí

Při sobotní katastrofě u západoruského města Smolensk zemřelo 96 lidí, včetně prezidenta Lecha Kaczyńského, jeho ženy a významných osobností státu. Byli členy delegace, která jela uctít památku katyňského masakru.

Příčinou nehody byla pravděpodobně chyba pilota, který se v husté mlze pokoušel přistát, ačkoliv se dispečeři snažili letadlo odklonit do Minsku. Černé skříňky se analyzují.

Smrt Kaczyńského Klause hluboce zasáhla Video: ČTK

Na pohřeb pojedou čeští politici

Na pohřeb do Polska pojedou i čeští politici. Lídr ODS Petr Nečas řekl, že za jeho stranu pojede do Polska Mirek Topolánek, který se s tragicky zemřelým prezidentem Lechem Kaczyńským dobře znal.

Reklama

Výběr článků

Načítám