Hlavní obsah

Štěcha ve funkci šéfa odborů nahradí Zavadil

– Praha • Aktualizováno

Novým šéfem Českomoravského odborového svazu (ČMKOS) byl zvolen Jaroslav Zavadil. Nahradil Milana Štěcha. Od delegátů sjezdu dostal v pátek večer plný počet hlasů. Zavadil byl jediným kandidátem. Výsledky zatím nejsou oficiální.

Foto: Právo

Jaroslav Zavadil

Článek

Zavadil dosud působil jako místopředseda svazu. Štěch svůj odchod oznámil v lednu. zdůvodnil ho dlouho dobou, po kterou funkci vykonává, nyní se chce více věnovat postu místopředsedy Senátu.

O dvě funkce místopředsedů se ucházelo sedm odborářů. Jedno křeslo získal Václav Pícl, druhou místopředsedkyní byla ve druhém kole zvolena Radka Sokolová.

Zavadil není členem žádné politické strany, ani se jím stát nehodlá. Je tak prvním šéfem odborů, který není napojen na ČSSD, jako tomu bylo u jeho předchůdců Richarda  Falbra a Milana Štěcha. To bylo odborům často vyčítáno a kritika zaznívala i zevnitř z odborů.

Vizitka Jaroslava Zavadila
Rok narození: 1944
Vzdělání: Absolvoval Střední odborné učiliště ČKD, obor elektromontér a vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Dobrušce.
Současná funkce: Od dubna 1997 je místopředsedou ČMKOS.
Profesní kariéra: Pracoval jako elektrotechnik v ČKD Trakce Zkušebna lokomotiv (1961 až 1968). V letech 1968 až 1989 působil ve Stavostroji a. s. v Novém Městě nad Metují (obchodně technické služby, zkušebna strojů).
Funkce v odborech: Kariéru odborového předáka zahájil jako předseda ZO OS KOVO Stavostroj a.s., Nové Město nad Metují (od prosince 1989). V letech 1994 až 1997 zastával funkci místopředsedy OS KOVO, který sdružuje pracující v kovoprůmyslu a je největším svazem v ČMKOS. V dubnu 1997 se stal místopředsedou nejsilnější odborové centrály ČMKOS, kterou tehdy vedl Richard Falbr. Funkci obhájil dvakrát (v roce 2002 a 2006), kdy už v čele ČMKOS stál Milan Štěch.
Členství v politických stranách: Nestraník, nemá žádné funkce v odborových ani v mimoodborových majetkových orgánech a společnostech.

Reklama

Výběr článků

Načítám