Hlavní obsah

Chránit Obamu a 11 hostů u večeře bylo nejtěžší, řekl šéf ochranky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf ochranky František Snopek si v pátek po odletu prezidenta USA Baracka Obamy a definitivním ukončení policejních manévrů a všech bezpečnostních operací v Praze pochvaloval, že všechno probíhalo bez problémů. Nejsložitější podle něj bylo uhlídat všechny zahraniční delegáty včetně Obamy u čtvrteční večeře, americké velvyslanectví totiž není dobře chráněno a příjezd každého státníka vyžadoval zvláštní pozornost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ostřelovači na ruzyňském letišti

Článek

Samotné setkání Obamy s jeho ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem během summitu USA-Rusko v Praze, v jehož rámci podepsali dva nejmocnější muži světa dohodu o jaderném odzbrojení, podle Snopka neprovázely žádné bezpečnostní komplikace.

Přísná opatření panovala v metropoli od středy do dneška. Ochranná služba však měla nejvíce práce ve čtvrtek večer. Podle Snopka totiž místo rezidence amerického velvyslanectví v Bubenči není moc dobře chráněno, také protokolárně byla situace složitá. "Museli jsme řešit postupné příjezdy všech státníků," vysvětlil šéf ochranky. Veškerá bezpečnostní opatření si pak podle něj vyžádala nasazení 380 mužů z jeho útvaru denně.

Americké a ruské služby jsou na špičkové úrovni, ale myslím, že naši lidé se jim vyrovnají.

"Z hlediska bezpečnosti proběhlo vše tak, jak mělo," uvedl Snopek, který zároveň ocenil spolupráci s americkou a ruskou ochrankou.

Praha pod drobnohledem

Například ve čtvrtek dopoledne nalezli policisté kufřík a prověřovali, zda neobsahuje nástražný výbušný systém. V zavazadle byl však počítač, který policie vrátila majiteli. Dnes ráno zase mírně zdramatizoval situaci kolem hotelu Hilton, kde byl ubytován americký prezident, nález tašky. Ani v ní ale pyrotechnici nenašli nic nebezpečného, jen obyčejné věci.

Americký a ruský prezident podepsali ve čtvrtek na Pražském hradě novou smlouvu START o omezení jaderných arzenálů. Medvěděv odcestoval ještě téhož dne, Obama v Praze zůstal do dnešního dopoledne.

Ve chvílích, kdy Obama s Medvěděvem na Pražském hradě jednali a pak podepisovali dohodu, hlídkovalo v pražských ulicích přibližně 1 500 policistů a přibližně stejný počet specialistů z ochranné služby a dalších složek. Policie dohlížela na hotely, ulice, hlídkovala i na Vltavě. Náklady na bezpečnostní opatření vyčíslila na 40 až 50 miliónů korun.

Vláda děkovala Pražanům i Čechům za pohostinství

Výrazný podíl na ochraně summitu měla také armáda. Vzdušný prostor nad Českou republikou hlídal pasivní radar Věra, ve vzduchu byly stíhačky Jas-39 Gripen, podzvukové bitevníky L-159 a dopravní a útočné helikoptéry Mi-17 a Mi-24. Po celou dobu summitu byli v pohotovosti specialisté z vojenského zdravotního ústavu a odborníci na likvidaci následků chemických nebo biologických útoků.

Ministr vnitra Martin Pecina poděkoval návštěvníkům hlavního města a Pražanům, že uposlechli výzvy policie a po dobu summitu USA-Rusko nechali svá auta doma. Akce se podle něj vydařila. Za jednoznačný úspěch považuje způsob, jakým se Češi ujali hostitelské role výjimečné události, i ministr zahraničí Jan Kohout. Po zasedání vlády poděkoval všem, kdo akci připravovali a summit zabezpečovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám