Hlavní obsah

Sněmovní výbor nechce obce u řízení s hernami, starostové za tím vidí lobby

Praha

Na dvacet pražských radnic se bouří proti sněmovnímu rozpočtovému výboru kvůli jeho zásahu do loterijního zákona. Starostům se nelíbí, že novela po úpravě zamezuje obcím určovat, kde budou hrací automaty na jejich území umístěny. Původní forma jim přitom zaručovala právo být účastníkem řízení, při němž se loterie povolují.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Starostové se domnívají, že výbor jednal pod tlakem sázkařských lobby a sepisují protestní petici.

Novinářům to v pátek sdělila starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). "Novela absolutně znemožňuje obcím zasahovat do rozhodování, kde budou výherní hrací přístroje a videoloterijní terminály umístěny," řekla Černochová. Podle ní je to v rozporu s tím, o co starostové dlouhodobě usilují.

Sněmovna by se návrhem měla zabývat příští týden v úterý. Starostové proto chtějí přes víkend nasbírat co nejvíce podpisů a petiční archy na úterní jednání přinést.

Městské části se domnívají, že za změnou novely stojí sázkařská lobby, a žádají schválení zákona v původním návrhu. Před změnou, o které rozhodl rozpočtový výbor, totiž návrh dával obcím právo být účastníkem řízení, ve kterém se loterie povolují.

K petici se zatím připojily asi dvě desítky pražských radnic, další starostové prý reagují elektronicky. Petici mohou podepsat také obyvatelé města, stánky s petičními archy najdou například od pátku na Tylově náměstí, v sobotu na Vítězném náměstí v rámci konání farmářských trhů, v dalších dnech také ve vestibulech stanice metra Opatov a Háje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám