Hlavní obsah

Summit prezidentů proběhl v klidu, hlásí BIS

Právo, jt
Praha

Podle mluvčího Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Šuberta probíhal summit klidně. „Žádné informace o možných rizicích jsme nezaznamenali,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne mluvčí BIS.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zleva Dmitrij Medvěděv, Václav Klaus a Barack Obama v zahradách Pražského hradu

Článek

V okolí hotelů Hilton a Four Seasons, kde byli prezidenti USA a Ruska ubytováni, policie nasadila kromě ochranky a běžných hlídek v uniformách i pyrotechniky, psovody, odstřelovače, vrtulník nebo potápěče.

„Nepodceňujeme nic. Jsme si vědomi, že nebezpečí může hrozit i z Vltavy, takže samozřejmě monitorujeme i řeku,“ uvedla k tomu mluvčí policejního prezidia Veronika Benediktová.

Podle bezpečnostních expertů, které Právo oslovilo, je pravděpodobné, že tajné služby během návštěvy takto významných státníků také monitorují telefonní hovory v jejich okolí. Podle někdejšího ředitele české rozvědky Karla Randáka se tak děje vždy ve spolupráci s tuzemskou tajnou službou, případně s policií.

Ochranu českého vzdušného prostoru při příletu i odletu obou prezidentů zajišťuje také pasivní sledovací systém Věra. Jako základnu armáda zvolila Krušné hory, hlavní stanoviště má systém u obce Výsluní na Chomutovsku.

„Naším úkolem je sledovat ve vyčleněném vzdušném prostoru cíle, ztotožnit je a informace předat vojenskému řízení letového provozu, kde s nimi dále pracují,“ řekl v této souvislosti pro ČTK velitel 531. praporu pasivních sledovacích systémů v Táboře Jan Hromek.

Podle mluvčí prezidia Benediktové až do čtvrtečního pozdního odpoledne policie nezaznamenala žádné vážnější bezpečnostní riziko.

„Pouze jsme řešili oznámení z recepce jednoho hotelu v blízkosti Pražského hradu, že se tam našel podezřelý kufřík. Záhy jsme ale zjistili, že šlo o notebook, který si tam zapomněl jeden z novinářů,“ vysvětlila mluvčí policie.

Reklama

Související články

Barack Obama a Dmitrij Medvěděv v Praze

Prezidenti USA a Ruska ve čtvrtek v Praze podepsali novou smlouvu, která obě země zavazuje snížit počty svých strategických jaderných hlavic. Smlouvu...

Výběr článků

Načítám