Hlavní obsah

Studenti chtějí vyjít demonstrovat do ulic proti státním maturitám

Právo, Marek Přibil

Studenti opět brojí proti státním maturitám, které čeká za rok ostrý start. Na Facebooku založili koncem března skupinu Demonstrace proti státní maturitě 2011. Do ulic chtějí vyjít, až se jich přihlásí 20 tisíc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Studenti s transparentem proti státní maturitě protestovali v ulicích již několikrát.

Článek

To může být otázkou několika málo dní. Skupina totiž čítá už přes 6000 členů, přitom ta starší pod názvem Nechceme státní maturitu má přes 53 tisíc fanoušků.

Protestujícím studentům se na nových zkouškách nelíbí, že by měli podle stejného zadání maturovat gymnazisté i absolventi středních odborných škol. „Každá škola připravuje absolventy jinak,“ zlobí se. Je prý nespravedlivé, že by měl stejnou zkoušku z češtiny dělat gymnazista i kosmetička s maturitou.

„Chce to defenestraci“

Naštvaní studenti nešetří ministerstvo školství, jež stamiliónové maturity 14 let připravuje. „Rozhodování o nás bez nás je sviňárna! Chce to poslední (do třetice všeho dobrého) defenestraci, jinak se ministerstvo nepoučí,“ píše například Jan Mazur.

Původně měly maturity začít v roce 2008, poté v roce 2010. Předloni kvůli jejich údajné nepřipravenosti vyšlo do ulic 10 tisíc mladých lidí a exministryně Dana Kuchtová tehdy schytala zásah vajíčkem. Loni to bylo 7000 demonstrantů. Nové zkoušky poté byly odloženy na rok 2011.

Ministerstvo jednotné testy propaguje televizními spoty, organizace Cermat aktuálně vyhlásila i několik dalších miliónových veřejných zakázek na propagační předměty, akce či informační materiály. Studenti si přesto na neinformovanost stěžují.

Radka Laštovičková píše: „Řekla bych, že proti státní maturitě je tolik lidí jen proto, že nikdo neřekne, co a jak bude. To štve i mě osobně.“ – „Já jsem sháněla nějaké informace, ale prostě jsem nic nenašla,“ přidává se Adéla Hanzlová.

Nečas už sklízí chválu prvovoličů

Kromě budoucích maturantů kritizují nové zkoušky i kantoři, ostrou petici dosud podepsalo víc než 170 škol z celé republiky. Od státních maturit dává ruce pryč též soc. dem. a nově ODS.

Její volební lídr Petr Nečas tento týden uvedl, že jednotné zkoušky jsou „buzerací studentů“ a zatěžují učitele. Zato budoucí maturanti, často prvovoliči, Nečase na Facebooku oslavují. „Přesně tak! Dobře!“ chválí Nečase Tereza Hurdálková. Svým výrokem nový lídr ODS okamžitě získal velké množství sympatizantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám