Hlavní obsah

Zlikvidovali jsme celé mafiánské rodiny, říká možný poradce ČSSD z FBI

Právo, rsk

Bývalý zástupce ředitele FBI Joseph R. Wolfinger odpovídal na otázky Práva týkající se poradenské činnosti někdejších členů amerického federálního úřadu v případné vládě ČSSD.

Článek

Nakolik jsou americké zkušenosti přenositelné?

Myslím, že jsou. Na druhou stranu řečníci, kteří vystoupili na semináři ČSSD, mnohem lépe rozumějí opatřením, která chtějí realizovat. Když někoho odposloucháváte, vedete utajovanou operaci, když někomu výměnou za svědectví snížíte trest, vzniká řada obav.

Oni si je však uvědomují. Potíž však tkví v tom, že řadu z věcí, které navrhují, neměli příležitost uvést do praxe. Já se mohu společně s bývalým sekretářem FBI Stevem Pomerantzem podělit o své třicetileté zkušenosti, jak tyto techniky využít. A právě díky těmto opatřením FBI mohla být tak úspěšná, co se týče boje proti organizovanému zločinu a korupci.

Opatření jako protikorupční agent, odposlechy či zmírnění trestu někteří kritizují. Patří do demokratické společnosti?

Ano, musíte však nad nimi mít kontrolu. A musíte mít zkušené lidi, kteří je používají. Jako mladý agent jsem si říkal, že mafiány nemůžeme porazit. Taková opatření jsme však zavedli a díky nim jsme v 70. letech zlikvidovali celé mafiánské rodiny ve Filadelfii či v New Yorku.

Zdůraznil bych snížení trestu za spolupráci s policií. Nechápu země, které takovou možnost nenabízejí. V Itálii po únosu a vraždě někdejšího premiéra Alda Mora zavedli možnost snížit teroristům trest za spolupráci s vyšetřovateli. Následoval velký úspěch při potírání terorismu. Totéž udělali s mafiány.

Kolik času je zapotřebí, aby byla opatření účinná?

Korupci nikdy nevymýtíte. Policejní kontrola a prosazování zákona je však pilířem demokracie a té nikdy nedosáhnete, aniž byste účinně a rozumně proti korupci bojoval. Nemůžu detailně hodnotit situaci v Česku, ale podle toho, co jsem slyšel, si myslím, že pokud program uvede ČSSD do praxe, budou úspěšní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám