Hlavní obsah

Na jihu Čech by volby těsně vyhrála ČSSD

– České Budějovice

Sněmovní volby v Jihočeském kraji by podle volebního modelu agentur SC&C a STEM pro Českou televizi (ČT) těsně vyhrála ČSSD, kterou by volilo 24 procent voličů. Druhé ODS by dalo hlas 22,5 procenta lidí. Hranici pěti procent hlasů potřebnou pro získání parlamentního zastoupení by na jihu Čech překonaly ještě TOP 09, KSČM, Věci veřejné a Strana zelených.

Foto: Právo

Volební model pro Sněmovnu v Jihočeském kraji

Článek

Výsledky průzkumu v úterý zveřejnila ČT v souvislosti se středečním speciálním vydáním svého diskusního pořadu Otázky Václava Moravce vysílaného z Českých Budějovic.

Stranu TOP 09 by podle modelu volilo 14 procent, KSČM 11 procent, Věci veřejné 7,5 procenta a zelené 5,5 procenta voličů. Lidovci a Strana práv občanů - zemanovci by podle modelu dostali shodně 4,5 procenta hlasů. Jiné strany v regionu by získaly zhruba procento hlasů.

Z modelu SC a STEM vyplývá, že v Jihočeském kraji chce jít k volbám 72 procent voličů. Průzkum se konal 1. a 2. dubna a bylo při něm dotázáno 943 lidí starších 18 let.

Volby do Poslanecké sněmovny se budou konat 28. a 29. května. Většina průzkumů dlouhodobě přisuzuje celostátní vítězství sociální demokracii před ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám