Hlavní obsah

Paroubkův spolužák sponzoruje ČSSD, Berdych či Jágr zase ODS

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco největším sponzorem soc. dem. byl loni spolužák stranického předsedy Jiřího Paroubka ze základní školy, dárci ODS většinou argumentují svými pravicovými názory. Slušné částky občanským demokratům poslali někteří vrcholoví sportovci. Vyplývá to z výročních zpráv, které měly strany za povinnost zveřejnit do konce března.

Foto: Petr Josek, Reuters

ODS fandí i tenisté: 1,5 miliónu jim darovala česká tenisová dvojka Tomáš Berdych.

Článek

ČSSD od Paroubkova spolužáka, mladoboleslavského podnikatele Tomáše Melicha obdržela 6,4 miliónu korun.

Sponzoři ODS o osobních vazbách na pravicové politiky nechtějí hovořit a jako důvod připomínají svou ideologii. ODS například dlouhodobě dotuje pražský podnikatel ve stavebnictví a realitách Josef Stránský. Pravicovou stranu si vybral, protože mu vyhovuje její zaměření na podnikatele a také odpor k sociální demokracii. „ODS je jediná strana, která dokáže zabránit, aby to všechno socani nerozdali,“ řekl Právu Stránský, který na otázku Práva nejdříve odvětil: „Do toho vám nic není, to je soukromá věc.“

Současnou situaci v ODS považuje za problém. „Pan Topolánek si měl dávat pozor na papulu, ale jinak to nebyl špatný předseda. Uvidíme, jak s tím naloží Petr Nečas,“ podotkl podnikatel.

Osobně poslal občanským demokratům jeden a půl miliónu korun. Jeho firma Domum pak na účet ODS přispěla 2,2 miliónu korun. Podobně štědrý byl i spolumajitel této firmy Václav Hrdlička. Ten se svou ženou Ivanou daroval ODS 2,3 miliónu. Na občanských demokratech nešetřila ani stavební firma Varhi-první stavební, v níž Hrdlička dělá jednatele a která přispěla ODS dvěma milióny korun.

Nejvíce daroval občanským demokratům – čtyři milióny korun – hokejista Jaromír Jágr, který ODS sponzoruje dlouhodobě a je také známá vazba jeho otce na kladenskou ODS.

Občanským demokratům fandí i tenisté: 1,5 miliónu jim darovala česká tenisová dvojka Tomáš Berdych a bývalý daviscupový reprezentant Jiří Novák na účet ODS poslal milión korun.

Topolánek nic, Paroubek 20 tisíc

Na svoji stranu mysleli i jejich zákonodárci, nejvíce pardubický poslanec Daniel Petruška (700 tisíc) či jeho vyškovský kolega Michael Hrbata (500 tisíc). Naopak šéf ODS Mirek Topolánek neposlal nic. Jeho bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček své straně daroval 20 tisíc korun.

Celkově občanští demokraté dostali od sponzorů 96,5 miliónu korun, z toho od fyzických osob 58,5 miliónu. Sociální demokraté dopadli hůře, od fyzických osob získali dary ve výši přes 13 miliónů korun. Téměř jedenáct dalších miliónů poskytly firmy, z toho deset miliónů přišlo od stranické akciovky Cíl.

Podnikatel Melich již loni prý na přání své matky věnoval ČSSD 6,5 miliónu korun a sponzoroval také kongres evropských socialistů. Přispěl letos také Paroubkovi na kampaň v ústeckém kraji částkou 250 000 eur, což je v přepočtu 6 351 750 korun.

Čechorakušan Melich podle firemního rejstříku podniká v obchodě, realitách, poradenství, reklamě, má nakladatelství a vydavatelství či poskytuje hotelové služby. Patřilo mu Bondy Centrum v Mladé Boleslavi, které však nedokončil a prodal je. Do povědomí se dostal koncem 90. let, kdy se pokoušel rozjet projekt Eurolotto a na konci byla ztráta 400 miliónů korun.

A proč dal milióny právě ČSSD? Podle jeho dřívějších vyjádření svou roli hrají rodinné vazby, bratr jeho babičky Alfréd Meissner byl za první republiky významným sociálním demokratem, mimo jiné ministrem spravedlnosti. S dnešní soc. dem. jej pojí především osobní přátelství s Jiřím Paroubkem, s nímž jsou spolužáky ze základní školy.

Mezi přispěvateli vlastní straně jsou také někteří poslanci a senátoři. Jejich dary se pohybují od dvou tisíc až po 70 000 korun. K těm, kteří se nepředali, patří předseda strany Jiří Paroubek, který do stranické kasy přispěl 20 000 korunami, stejnou částku věnovali i místopředsedové Lubomír Zaorálek, Zdeněk Škromach a Milan Urban. Z místopředsedů dal nejvíce Bohuslav Sobotka, který věnoval 70 000 Kč. Rozhazovačný nebyl ani jihomoravský hejtman Michal Hašek se 7500 korunami. Donedávna nejlépe placený soc. dem. politik Vladimír Špidla dal bez dvanácti korun 50 tisíc korun.

Všechny je trumfnul Paroubkův asistent podnikatel Petr Benda který dal téměř 600 000 Kč.

Jeden z nejmladších subjektů – Strana Práv Občanů-zemanovci – se loni nemohl pyšnit miliónovými sponzorskými dary ani velkým finančním zázemím. Loni strana vykázala příjmy 121 000 korun. Z toho 120 tisíc obdrželi zemanovci od čtyř dárců, zbytek pak činily členské příspěvky.

Reklama

Výběr článků

Načítám