Hlavní obsah

Odebírání titulů se pozdrželo, rektor obdrží návrhy až nyní

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Proces odebírání neoprávněně získaných titulů Ph.D. na plzeňských právech se rozběhne až v pátek. Fakulta přitom avizovala, že první návrhy předá rektorovi Západočeské univerzity Josefu Průšovi už ve čtvrtek.

Článek

„Návrhy má děkan Jiří Pospíšil připraveny k podpisu, předáme je dnes,“ řekl Právu proděkan fakulty Petr Bezouška. Termín se o den pozdržel kvůli jiné agendě, které se ve čtvrtek věnovalo vedení fakulty.

Průša dotyčným zašle dopisy s oznámením, že začíná správní řízení o odebrání titulu, druhá strana bude mít zřejmě čtrnáctidenní lhůtu na dodání podkladů, které by mohly verdikt rektora ještě zvrátit. „Dopisy odešlu neprodleně po velikonočních svátcích,“ sdělil Průša. Proti rozhodnutí rektora nebude odvolání, dotčení se ale budou moci bránit u soudu.

První návrhy se týkají absolventů doktorských studijních programů, jde o šest lidí, kteří podle fakulty museli vědět, že jejich studia měla závažné nedostatky. „Dva z nich ještě neobdrželi diplom, správní řízení u nich poběží trochu jiným způsobem,“ uvedl Bezouška.

Až 75 hříšníků

Kontroly rektorské komise odhalily v minulých týdnech vážná pochybení u celkem čtrnácti takzvaných velkých doktorátů. Zbývajících osm případů ještě přezkoumají experti. Do poloviny května by měl rektor dostat i návrhy, které se budou týkat bakalářských a magisterských titulů. V prvním případě zatím visí tato hrozba nad devíti a ve druhém nad čtyřiačtyřiceti jmény.

Fakulta ještě nechá na protiplagiátorském programu prověřit zhruba stovku rigorózních prací. Do konce dubna škola zřejmě také podá žalobu na ochranu dobrého jména univerzity a rozšíří trestní oznámení na viníky vzniklé situace, tedy především na bývalé vedení fakulty.

Zatím není jasné, kdy se sejde etická komise, přes niž by vedla zřejmě nejschůdnější cesta k zveřejnění jmen konkrétních hříšníků. Rektor ale zatím nemá pohromadě dostatečný počet členů. „Například z Masarykovy univerzity mi oznámili, že nemají nikoho, kdo by se toho mohl zúčastnit,“ podotkl Průša.

Reklama

Výběr článků

Načítám