Hlavní obsah

Vnitrostranický boj v karlovarské ODS vedl k výměně předsedy

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Vnitřní pnutí v karlovarské ODS vyvrcholilo v pondělí pozdě večer na regionálním sněmu občanských demokratů naprosto nečekanou výměnou krajského předsedy strany Josefa Pavla. Na karlovarském krajském regionálním sněmu občanských demokratů jej ve volbách porazil ostrovský starosta Jan Bureš.

Článek

Pavel se sice ucházel o post karlovarského regionálního šéfa ODS, ale jeho vlastní mateřská organizace se ve stranických volbách zjevně postavila proti němu a dala přednost ostrovskému starostovi Janu Burešovi.

Exhejtman a někdejší karlovarský primátor Pavel považuje průběh voleb za nestandardní. Neúspěch ve stranických volbách připisuje tomu, že dlouhodobě kritizuje činnost ODS na karlovarském magistrátu a zejména náměstka primátora Petra Keřku (ODS). Ten takovému vyhodnocení situace ze strany Pavla nechtěl ani uvěřit.

„Jsem dlouhodobým kritikem práce karlovarského magistrátu a práce pana Keřky, takže se volba odehrávala spíše v osobní rovině,“ vysvětloval Pavel Právu, kde vidí příčiny svého stranického volebního neúspěchu. „To, co se mnohdy děje na radnici v Karlových Varech, nedělá ODS dobrou pozici ve volbách, ať už komunálních, parlamentních nebo senátních. Poškozuje nás to v očích voličů,“ dodal s tím, že ztrátou funkce se mu na druhou stranu uleví.

„Nebudu už muset čelit nepříjemným dotazům kvůli dění v Karlových Varech,“ uvedl s tím, že nechce prostřednictvím médií jednotlivé kauzy, které prý na stranické půdě dlouhodobě kritizuje, rozebírat. „Myslím, že jsou všeobecně známé a mnohdy je ta kritika oprávněná,“ uvedl.

Volba prý byla nestandardní

Na dotaz Práva, zda považuje prohru ve stranických volbách za podraz, když jej porazil kandidát ze stejné oblasti, z které on sám pochází, komentoval Pavel slovy. „Určitě ta volba byla nestandardní. Standardní by byla, kdyby byl druhý kandidát na post regionálního předsedy znám dopředu a objížděl místní organizace a ucházel se takto o hlasy na regionálním sněmu,“ vysvětlil.

Keřka Právu nevěřil, že Pavel volbu komentoval kriticky. „Tomu ani nemohu uvěřit,“ podivoval se Keřka. „Nominaci karlovarské oblastní organizace strany neměl, možná jen některých místních sdružení,“ odmítl hovořit o podrazu na stranického kolegu Keřka. „O žádné kritice Pavla na karlovarský magistrát a na mou osobu nic nevím. Nikdy kriticky na sněmech ODS nevystoupil. Považuji to vše za nesmysly. Pavel získal podporu ODS do senátních voleb. Ty jeho výroky mě překvapují,“ dodal Keřka.

Bureš uvedl, že proti Pavlovi nejdříve nechtěl z osobních důvodů kandidovat. „Přišla ale výzva, která může přijít jednou za život, takže jsem nakonec kandidovat do druhého kola,“ uvedl Bureš, podle kterého ODS v Karlovarském kraji nečekají pod jeho vedením žádné zásadní a radikální změny.

„Chci, aby byla ODS diskusním fórem,“ uvedl. Podle krajského manažera ODS Jaroslava Roubíčka nebyla podpora Bureše při volbě nikterak přesvědčivá. „Bylo to zhruba padesát ku čtyřiceti,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám