Hlavní obsah

TOP 09 chce zrušit porodné a snížit sociální dávky

Novinky, ČTK, Jiří Mach
Aktualizováno

Nováček na politické scéně TOP 09 představil v úterý své programové priority. Hodlá se zaměřit proti hlavním nešvarům, které podle předsedy Karla Schwarzenberga zemi neprospívají. Těmi jsou zejména tolerance bezpráví a mrhání veřejnými prostředky. V neposlední řadě chce TOP 09 přispět k ochraně životního prostředí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s místopředsedou Miroslavem Kalouskem.

Článek

TOP 09 také navrhuje zrušit porodné a pohřebné. Kvůli tomu, aby v následujících letech bylo možné zvyšovat důchody, není podle Kalouska možné příští rok důchody valorizovat.

„Uvidíte, že je to velmi tvrdý program. Opravdu se v ničem nepodbízíme, vzbudí to leckde pohoršení, ale musíme se zaměřit na neduhy České republiky. Tedy zejména tolerance bezpráví a mrhání veřejnými prostředky,“ uvedl volební program TOP 09 její předseda.

Mezi klasické konzervativní hodnoty zařadil pak Schwarzenberg také ochranu životního prostředí. „Máme konzervativní hodnoty, a to je ochrana země nejen před vnějším nepřítelem, ale i před nepřítelem uvnitř,“ zdůvodnil šéf TOP 09.

Foto: Stanislav Zbyněk , ČTK

První místopředseda Miroslav Kalousek předložil programové priority TOP 09.

První místopředseda Miroslav Kalousek pak představil stěžejní body programu, který autoři uvedli ve formě „ideálního vládního prohlášení“. "Nejsou to populární opatření, ale je to jediná cesta, jak okamžitě utlumit expandující vládní výdaje. Pokud to neuděláme včas, tak dopady později budou neskonale tvrdší," uvedl Kalousek.

TOP 09 navrhuje ve volebním programu kvůli omezení rostoucího zadlužování státu například snížit o deset procent objem mezd vyplácených z rozpočtu, platy ústavních činitelů a sociální dávky. Zároveň strana v současné situaci nevidí prostor pro snížení daní, nechce je ale ani zvýšit.

My se nezúčastníme té soutěže o to, kdo vytvoří více pracovních míst. Mohli bychom říct 210 tisíc a byli bychom nejlepší.

„My se nezúčastníme té soutěže o to, kdo vytvoří více pracovních míst. Mohli bychom říct 210 tisíc a byli bychom nejlepší,“ rýpl si Kalousek do obou nejsilnějších stran.

„Víme, že politik sám žádná místa nevytvoří. Místo vytvořené z veřejných výdajů vydrží jen do té doby, dokud nejsou ty výdaje vyčerpány - pak zanikne. My ale chceme státní dluh snižovat,“ doplnil exministr financí.

TOP 09 si podle něj proto vytyčila za hlavní cíle podporu podnikatelského prostředí a vytvoření efektivní sociální sítě. „Aby nebyla ekonomickou alternativou slova ‚pracovat‘,“ glosoval Kalousek. Strana chce také nastolit v oblasti podnikání etické normy, kromě toho hodlá podporovat export, ale především chce ve snaze snížit zadlužování země omezit státní výdaje.

Čtyři klíčové reformy

Snížení státních výdajů by měla pomoci reforma penzijního systému, zdravotního pojištění, udělování sociálních dávek a státní správy.

V případě, že by TOP 09 stanula ve vládě, snižovala by objem mezd ze státního rozpočtu. Podle Kalouska by se toho nemělo docílit srážkami na platech, ale změnou odměňování. Zároveň by se to nemělo dotknout pedagogů.

Na sociálních dávkách by pak měl stát tratit o 30 procent méně. Škrtům by se tentokrát vyhnuly podpory na mateřské. TOP 09 mimo jiné chce jednorázově pro rok 2011 zrušit valorizaci důchodů a příspěvky na pohřeb a na porod. Podle TOP 09 by měly také politické strany přijít o 50 procent ze státního příspěvku.

Zvyšovat daně v době krize přirovnal Kalousek k léčení angíny chřipkou. Snižovat je ovšem také nehodlá.

Program přichází v pravý čas

TOP 09 zaštiťující se „ryzím konzervatismem“ se objevila v parlamentu v létě a záhy jí narostly preference k 13 procentům. V poslední době ale nadšení z nového subjektu opadlo a přízeň jí pomalu začala klesat. Odborníci to vysvětlují právě tím, že TOP 09 chybí jasně definovaná programová náplň.

Projekt, který má být alternativou pro pravicové voliče, založil někdejší šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Ten po dlouhodobých sporech, jež u lidovců rozdmýchával, ze strany vystoupil a založil nový subjekt.

S sebou strhl několik členů KDU-ČSL, především ale i část lidoveckého poslaneckého klubu, díky čemuž má TOP 09 svoji reprezentaci na půdě parlamentu. Na prvním kongresu byl do čela strany unisono zvolen Karel Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám