Hlavní obsah

Paroubek vyzval Nečase na televizní duel. Těším se, řekl lídr ODS

Právo, Novinky, rsk, jas, jim, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté v pondělí na tiskové konferenci varovali před dopady předvolebních slibů svých soupeřů z ČSSD. Podle lídra strany Petra Nečase je volební program soc. dem. buď gigantickým podvodem na voličích, nebo hrozí v případě jeho naplnění do tří let státní bankrot. Šéf ČSSD ve stejný den vyzval svého nového soka v boji o premiérské křeslo na televizní duel. Nečas hozenou rukavici zvedl s tím, že takový souboj je samozřejmý.

Článek

"Je přece samozřejmostí, že se před volbami lídři nejsilnějších politických stran k podobnému střetu sejdou,“ podivil se nad Paroubkovou výzvou volební lídr ODS. „Paroubek mě nemusí vyzývat, já se na něho velmi těším a myslím, že to bude velmi zajímavý televizní duel,“ sliboval si Nečas.

Česká televize má již naplánovaný pořad Otázky Václava Moravce za účasti lídrů obou nejsilnějších stran na poslední víkend před volbami. Přímý přenos by měl být vysílán 23. května v poledne.

Podle informací z Lidového domu bude první duel na ČT už v neděli 11. dubna.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Kocourek, Petr Nečas a Pavel Drobil (zleva) na tiskové konferenci ODS

Že o přestřelky a názorové spory nebude nouze během celé kampaně věští již první brífink ODS s Nečasem v čele. V pondělí varoval před sliby ČSSD, které podle něj nemůže konkurence buď brát vážně, nebo se nebojí dohnat ČR k bankrotu.

"V případě splnění všech Paroubkových slibů dojde na odchod firem a podnikatelského sektoru, nezaměstnanost, lidé na sociálních dávkách, dluhy a bankrot," řekl Nečas.

Volební lídr ODS dále uvedl, že podle propočtů jeho strany by občané po případném vítězství ČSSD a realizaci jejích volebních slibů zaplatili v následujících čtyřech letech 650 miliard korun, v přepočtu pak každá rodina "věnuje jeden automobil Škoda Fabia". [celá zpráva]

Je to gigantický podvod, který chystají, protože sami musí vědět, že to splnit nejde.

Nejdráže by podle Nečase vyšel slib soc. dem. na zvýšení přídavku na děti, který má údajně stát 20 miliard korun. Navýšení důchodu na 55 procent z průměrné čisté mzdy je podle ODS zcela nereálné a stálo by 13 miliard.

"13. úplatek, čímž ve skutečnosti jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 2 400 korun je, by stál sedm miliard," řekl Nečas. Stejně tolik má stát i restrukturalizace nemocnic a zrušení poplatků dalších deset miliard.

Osudný květen 2013?

Další aspekty možných dopadů na stát pak vyjmenoval ekonomický expert ODS Martin Kocourek, podle něhož by stát nejen nemohl nejen splnit Maastrichtská kriteria pro vstup do eurozóny, ale navíc by zabředl hlouběji do dluhové pasti.

"Ke státnímu bankrotu může, pokud ČSSD zvítězí a realizuje všechny své sliby, dojít podle našich propočtů v květnu roku 2013," uzavřel Kocourek.

"Je to gigantický podvod, který chystají, protože sami musí vědět, že to splnit nejde," zdůraznil pak Nečas.

Paroubek: Chci duel v televizi

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí vyzval volebního lídra ODS Petra Nečase na souboj v televizní debatě. Sociální demokraté by také rádi věděli, zda Nečas v případném kabinetu ODS počítá s Ivanem Langerem či Tomášem Julínkem.

Paroubek doufá, že Nečas nebude "stejně zbabělý", jako byl prý v minulosti Topolánek, a nebude se televizní debatě vyhýbat. Nečas na brífinku ODS zvedl hozenou rukavici a oznámil, že se na duel těší.

ČSSD po Nečasově potvrzení na čele kandidátky rychle přeorientovala svou konfrontační část kampaně právě na jeho osobu. Kampaň ČSSD je zaměřená i proti Ivanu Langerovi a Tomáši Julínkovi, kterého strana viní ze zavedení poplatků.

Sociální demokraté již minulý týden Nečase vyzvali, aby se od Langera distancoval.

Šéf ČSSD se vyjádřil i ke jmenování místopředsedy ODS Davida Vodrážky do čela představenstva pražského dopravního podniku. Celou akci označil za vrchol klientelismu. [celá zpráva]

Nečas naznačil změnu ve vztahu Klause k ODS

Nečas odpovídal také na dotazy novinářů, co pro něj vyplývá z blahopřání od prezidenta a zakladatele ODS Václava Klause. Novináři Nečasovi přitom připomněli, že si ho prezident po kongresu v roce 2008 kvůli podpoře Mirka Topolánka v roli předsedy vymazal z mobilního telefonu.

To je jako kdybyste spolykala cyankáli , současně si vpálila kulku do čela a ještě do sebe vpustila 2000 voltů.

"To víte vy novináři, já musím pouze konstatovat, že já bych si pana prezidenta nikdy odnikud nevymazal. Nevymazal jsem si ho ani ze své paměti ani ze svého srdce,“ odpověděl Nečas. Naznačil také, že vztahy mezi Klausem a ODS by se mohly dále vyvíjet.

Volební lídr rovněž zopakoval, že o kandidatuře na předsedu ODS by uvažoval pouze v případě, že by stranu dovedl k vítězným volbám. Zdůraznil, že předseda může vzejít pouze z kongresu a na ten podle jeho slov před volbami nedojde.

"Jeho svolání v předvolebním období považuji za kombinovanou sebevraždu. To je jako kdybyste spolykala cyankáli, současně si vpálila kulku do čela a ještě do sebe vpustila 2000 voltů,“ řekl novinářce Nečas.

Anketa

Kdo by byl lepší premiér?
Petr Nečas
78,8 %
Jiří Paroubek
21,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23742 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám