Hlavní obsah

Nečas: Jsem rozhodný a zásadní odpůrce velké koalice

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle vlastních slov "dobře se ovládající cholerik" Petr Nečas se jako novopečený volební lídr ODS v nedělní Partii na TV Prima utkal s lidoveckou místopředsedkyní Michaelou Šojdrovou. Poprvé se tak v přímém střetu mělo ukázat, zda vyhřezlé problémy ODS pomohou malým stranám. O tom měli hlasovat i televizní diváci - 85 procent odpovědělo, že ne.

Článek

Nečas se prohlásil za rozhodného a zásadního odpůrce velké koalice, zvláště se současným vedením ČSSD. "Pro mě je to strašák," řekl Nečas, který tak reagoval na Šojdrovou, která se spíše obává opakování opoziční smlouvy.

Pokud jde o aktuální rozložení sil a dovládnutí kabinetu Jana Fischera, který opustili ministři za Stranu zelených, nevidí v tom Nečas problém, ale doufá, že se budou dodržovat dohody. Jinak vláda ztratí podporu ODS. Nečas uznal, že už není velký prostor pro vyjádření postoje. Nicméně ODS by nemusela podpořit do voleb další návrhy kabinetu.

Šojdrová: ODS zatáhla záchrannou brzdu

Moderátora však na začátku pořadu asi nejvíce zajímalo, jak to teď vypadá v ODS.

"Nejde o to, jestli mám dobré pocity," odrazil Nečas otázku, jaký má pocit ze způsobu, kterým strana vyřešila své problémy. Zopakoval, že se chce soustředit na volby a ocenil rozhodnutí Mirka Topolánka odstoupit a stáhnout se z kandidátky.

"(S Topolánkem) máme korektní, pracovní, slušné vztahy,"  řekl Nečas a odmítl laciné pokusy o udílení rad, co má Topolánek dělat, a kam jet na dovolenou, aby to ODS neublížilo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Partie Nečas a Šojdrová na TV Prima byla prvním testem pro nového volebního lídra ODS

Šojdrová označila postup ODS za zatažení záchranné brzdy a tvrdí, že odstranění Topolánka bylo výsledkem snah lidí, kterým Topolánek bránil v jejich aktivitách.

"Mohl bych vám přečíst celý seznam regionálních politiků, kteří mají své problémy, kontroval Nečas. Šojdrová však opáčila s jasnou narážkou na TOP 09, že lidé, jimž šlo jen o vlastní prospěch, z její strany už dávno odešli.

Šojdrová se snažila najít společnou řeč s Nečasem přihlášením k odpovědnosti za řešení krize. Nicméně Nečas jí připomněl, že největší dluhy vznikaly v době společné vlády lidovců se soc. dem., kdy byla vysoká tempa růstu, ale dluh se nesnižoval. Lídr ODS se tak pozastavil nad selektivní pamětí lidovecké kolegyně.

Nečas: Musíme mít odvahu ke změnám

Nečas zdůraznil, že je potřebné se zaměřit na černé pasažéry sociálního systému. Z 10 procent nezaměstnaných jsou to až tři procenta lidí, kteří podle Nečase ani pracovat nechtějí a systém zneužívají. Šojdrová s tímto souhlasila.

Nejnaléhavější je podle Nečase reforma penzijního systému, protože jsou s ním spojeny největší výdaje státního rozpočtu. „Musíme mít odvahu a udělat změny,“ zdůraznil Nečas. Šojdrová v této souvislosti zdůraznila potřebu podpory rodiny s dětmi. Podle ní je dítě radost, ale lidovci budou prosazovat pohled na dítě jako na investici.

Oba debatující se shodli, že politická scéna by v oblasti penzijní reformy měla přijmout kompromis navržený experty.

Reklama

Výběr článků

Načítám