Hlavní obsah

Obyvatelé Bedřišky chtějí do osady přilákat více „bílých“

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Hřiště nebo nějakou jinou volnočasovou aktivitu pro děti, obchod a integrovat do osady více „bílých“. To jsou největší přání obyvatel ostravské osady Bedřiška.

Foto: Petr Karban, Právo

Obyvatelé Bedřišky hlasují o svých zástupcích.

Článek

Asi třicítka z nich se v sobotu odpoledne sešla, aby si zvolila své zástupce, kteří budou například vyjednávat s úřady. Setkání, které zpovzdálí sledovali místní strážníci, zorganizoval aktivista Kumar Vishwanathan a došel na něj i Dušan Podraný. Právě na jeho dům zaútočil před dvěma týdny neznámý žhář.

Policie dosud pachatele nedopadla, pracuje s několika verzemi. V týdnu ale potvrdila, že v zápalné láhvi, kterou někdo hodil do domku, a jež se naštěstí nerozbila, byl vysoce hořlavý éter.

"Krade se tu všechno, co je z kovu" 

„Vadí mi tu všudypřítomný bordel, že se krade všechno, co je z kovu a nevymahatelnost práva. Prostě se krade bez jakýchkoliv následků,“ prozradil jeden z obyvatel, co se mu v Bedřišce nelíbí.

Stejnou možnost měli i ostatní účastníci setkání. „Teď je tady klid. Ale kolikrát tady tak vyhrávají, že neslyšíte vlastního slova,“ postěžovala si na vzájemnou netoleranci starší žena. Na Bedřišce žije přes 20 let.

Každému vadilo něco. Jedni poukazovali na špatný stav domků, jiní na chybějící obchod či místo pro děti. Obyvatelé osady by přivítali i větší bezpečnost.

„Třeba policejní služebna kdyby tady byla,“ poukázal Josef Polák. Další ale namítali, že lepší než služebna by byly kamery, které by snímaly přístupové cesty.

„Kamery by nebyly špatné, myslím, že lepší, než služebna,“ uvedl Podraný s tím, že největším problémem osady je bezpečnost. Moc ale nevěří v to, že by se něco na Bedřišce změnilo. „A jestli, tak mnoho ne.“

Zatímco lidé debatovali, projelo Bedřiškou líně policejní auto. Hlídka projela uličkami a vrátila se pomalu zase zpět k vjezdu do osady. Po zhruba hodinové debatě si lidé zvolili své zástupce. Mezi pětici se hlasováním kupříkladu dostali Podraný i Polák.

„Ze setkání jasně vyplývá, že lidé chtějí, aby Bedřiška žila. Že chtějí, aby tu byly místa pro děti, obchod, lidé chtějí kontejnery, odpadkové koše, opravit své domy. To je jasný signál, že Bedřiška chce žít,“ uvedl aktivista Vishwanathan a dodal, že ho těší, že spolupracovat chtějí všichni obyvatelé. „Ať je to Rom nebo Čech, muži nebo ženy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám