Hlavní obsah

Handicapovaný světový rekordman si splnil sen, získal řidičský průkaz

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přelouč

Handicapovaný účastník paralympiády a držitel dvou světových rekordů v plavání a několikanásobný medailista Arnošt Petráček složil v pátek úspěšně závěrečné zkoušky ve speciální autoškole v Přelouči.

Řidičák pro paralympijského reprezentanta bez rukouVideo: ČTK

 
Článek

Osmnáctiletý mladík z Jankova u Českých Budějovic se narodil s fokomelií, což znamená, že mu chybí pažní kosti. Navíc se ve třech letech musel podrobit operaci obou kolen. Tento handicap ho však rozhodně neodradil a svůj sen řídit automobil si definitivně splnil v přeloučské autoškole Pavla Pemla.

Foto: René Chvalina, Právo

Arnošt Petráček se kromě úspěšně složených závěrečných zkoušek za volantem může pochlubit mnoha medailemi a dvěma světovými rekordy v plavání.

„Začátky byly docela těžké, Arnošt má hodně krátké ruce a chvíli trvalo, než si na volant zvyknul. V prvních chvílích mu docela překážel například při pravotočivých zatáčkách,“ řekl Právu Peml.

„Nejdříve jsme měli hlavu zamotanou, uvažovali jsme o ovládání volantem nohama, ale nakonec jsme zvolili alternativu řízení rukama. Po týdnu jsme zaznamenali výrazný pokrok a dnes se pod jeho ježdění bez problému podepíšu a před kýmkoliv obhájím,“ popsal Arnoštovo snažení šéf autoškoly.

Problém byl se stěrači a blinkry

Arnošt musel mít kvůli svému handicapu a výšce pochopitelně automobil speciálně upravený, ale společné úsilí s vedením autoškoly a spolupracující firmou vedlo ke kýženému cíli. Čerstvý řidičský průkaz bude brzy v kapse a v nejbližší době se dočká i svého vytouženého automobilu.

„Pochopitelně ze začátku problém byl, zejména s ovládáním směrových světel nebo stěračů. Při jízdě kvůli rukám jsem takřka nalepený na volantu a chvíli trvalo, že jsem si zvyknul. Se speciálními autíčky už jsem ale jezdil odmala, tak to nakonec tak hrozné nebylo,“ popsal začátky Arnošt Petráček s tím, že už se moc těší na svůj vlastní automobil.

Ten bude potřebovat zejména kvůli stálému cestování za sportem. Kromě závodního plavání se věnuje také sjezdovému lyžování a jízdě na kole. Do všech těchto aktivit ještě musí začlenit studium s individuálním programem, takže volných chvil moc nezbývá.

Arnošt však není první, kdo za volant usedne s podobným postižením. V loňském roce si osmnáctiletý Jakub Tomeš z České Třebové, který nemá ruce, udělal řidičák. Stal se tak prvním řidičem v zemi, který řídí nohama.

„Nyní už se mi jezdí parádně. Také do Přelouče jsem dnes dojel autem z České Třebové a za dobu co mám řidičák už mám najeto téměř šest tisíc kilometrů,“ pochlubil se Jakub. V době, kdy absolvoval v Přelouči zkoušky, si tu také po třiceti letech oprášil řidičák herec Jiří Krytinář.

Reklama

Výběr článků

Načítám