Hlavní obsah

Bývalý vládní zámek byl prodán za 233 miliónů

– Praha

Barokní zámek Koloděje, který dlouhá léta využívala vláda a loni ho vrátila restituentovi Vítězslavu Kumperovi, koupila za téměř 233 miliónů korun společnost Pura Vida. Společnost má akcie na majitele, svého vlastníka tají. Uvedla to TV Nova.

Článek

"Zámek s oborou byl prodán a v tuto chvíli už je na katastru zapsán nový majitel," řekl právní zástupce Vítězslava Kumpery Tomáš Chlost. Nemovitost údajně získala ryze česká společnost Pura Vida. Komu patří, není jasné. "Já vám tohle sdělovat nebudu," uvedla předsedkyně představenstva společnosti Kateřina Kašeová. Nový majitel hodlá památku opravit, hotel z ní však neudělá.

Restituent, vnuk posledního majitele, oslovil zprostředkovatelskou firmu na konci loňského listopadu, poté společně vyjednávali podmínky. Na internetu se nabídka na koupi zámku objevila 22. ledna. Původní cena byla 250 miliónů korun.

Kumpera zažádal o navrácení zámku v Kolodějích v roce 1991. Pražský pozemkový úřad mu ho v lednu 2007 vrátil, stát se ale poté začal o zámek soudit. Tvrdil, že Kumpera požádal o navrácení nemovitosti po uplynutí lhůty. Soudy však následně rozhodly, že při zabavování památky byly zneužity takzvané Benešovy dekrety, a proto mohl restituent postupovat podle jiného zákona, který měl lhůtu delší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám