Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Šéf KSČM Vojtěch Filip

Novinky, jim

V úterý od 11:30 bude na dotazy čtenářů Novinek odpovídat šéf komunistů a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Poslední průzkumy přisuzují ortodoxně levicové KSČM podporu mezi 12 až 15 procenty voličů a zisk kolem 30 mandátů. Její role v příští Sněmovně však zatím není zcela jasná, jelikož žádná z parlamentních stran nechce s KSČM otevřeně spolupracovat. Kritikům zejména vadí, že se nedistancovala od své totalitní minulosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

V rámci politického spektra mají komunisté v parlamentu nejblíže k sociálním demokratům, s nimiž se v poslední době snaží řadu zákonů v dolní komoře prosadit. Podle pravice se jedná pouze o předvolební populistické sliby, poukazují však také na to, jak by v praxi vypadalo další volební období v případě vítězství ČSSD.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek již připustil, že je ochoten vládnout s tichou podporou KSČM, odmítl však jejich případnou účast v kabinetu. Místopředseda Sněmovny a šéf komunistů Vojtěch Filip se proti tomu ohradil s tím, že jen tak by menšinová vláda soc. dem. toleranci komunistů nezískala. [celá zpráva]

Jednou z podmínek by bylo zrušení tzv. bohumíského usnesení, kterým se před lety ČSSD zavázala nevstoupit do vlády právě s KSČM. Komunistům by tak již nestálo nic v cestě k ministerským křeslům.

Právě před touto variantou varují konkurenční strany, historikové a politologové. Podle nich se strana stále se svou minulostí nevypořádala a ani 20 let po sametové revoluci se nedokázala uspokojivě reformovat v mezích demokratických principů. Z toho plynou obavy, že návrat komunistů k moci by mohl vést k otevření jednou již zpečetěné kapitoly českých dějin.

Filip se narodil 13. ledna 1955 v Jedovarech u Českých Budějovic v rodině vojáka. Po vystudování práv v Brně se vrátil do Budějovic, kde až do roku 1992 působil jako právník ve státním podniku Sfinx. Poslancem Sněmovny za KSČM je od roku 1996, v roce 2002 se stal místopředsedou dolní parlamentní komory. V politice působí většinou dojmem šedé myši, nezřídka ale překvapí svými poměrně radikálními postoji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám