Hlavní obsah

Charles u večeře hájil ochranu přírody, Klaus varoval před novým kolektivismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podruhé za den se v sobotu večer dostavil na Pražský hrad britský princ Charles s chotí Camillou. Prezident republiky Václav Klaus na jejich počest uspořádal slavnostní večeři, k níž zasedlo také osmdesát vybraných hostů včetně premiéra Jana Fischera či bývalé hlavy státu Václava Havla. Princ u ní mimo jiné hájil ochranu přírodu a vtipkoval o olympiádě, prezident Klaus varoval před novým kolektivismem.

Foto: ČTK

Prezident Václav Klaus s britským princem Charlesem na Pražském hradě

Článek

Charles pozdravil hosty česky. V projevu k účastníkům setkání zdůraznil, že k Praze má dlouholetý vřelý vztah a rád přispěl k obnově některých jejích památek. Ocenil také hrdinství československých letců, kteří za druhé světové války bojovali v Británii. Charles se s veterány setkal už v průběhu dne a oni nechyběli ani u slavnostní tabule.

"Je to pro mě skutečně velká radost nyní představit manželce kouzlo této úžasné historické části Evropy," řekl Charles. Připomněl svého jmenovce na českém trůnu - Karla IV. Je mu prý blízký jeho důraz na vzdělanost a zájem o architekturu. I proto je prý hrdý na to, že před patnácti lety stál za iniciativou, která pomohla například k oživení palácových zahrad pod Pražským hradem.

Typicky britský humor si Charles nechal na závěr své řeči, když blahopřál českým sportovcům k zisku šesti medailí na zimní olympiádě ve Vancouveru. "Byl to mimořádný úspěch, zejména ve světle toho, jak nezvykle málo sněhu tam bylo," poznamenal.

Klaus: některé naše názory se liší

Klaus ve slavnostním přípitku nezůstal jen u formalit a zopakoval i své politické postoje. Ocenil, že se Británie stejně jako ČR staví rezervovaně k předávání dalších pravomocí Evropské unii. V duchu britské politické tradice je podle něj i dnes nutné bránit svobodu občanů před novým kolektivismem.

Prezident poukázal i na to, že se s Charlesem rozchází v názoru na globální oteplování a ekologická hnutí. Jeho pohled prý respektuje, žádná doktrína ani environmentalismus by ale neměla vést k omezování svobod, které právě Británie tradičně hájila.

Charles naopak zdůraznil, že lidstvo musí najít způsob, jak žít jako součást přírody, a nikoliv mimo ní. Princ je znám zapálenou vírou v ochranu přírody. Například biofarmaření podporuje od 80. let minulého století, tedy dávno před jeho masovým boomem.

Jedli české speciality

Hrad pro britský pár připravil české speciality. Povečeřeli bramborovou polévku a roštěnou. Ke kávě se podávaly lánské zámecké koláčky. Součástí menu byla také česká vína, a nechybělo ani tuzemské pivo. Hosté na slavnostní setkání podle protokolu oblékli smoking a večerní toalety.

Britský pár se v Česku zdrží do úterka. Samotný princ navštíví i Moravu, konkrétně obec Hostětín a Brno.

Program britského páru

Sobota – Dopoledne přílet do Prahy; odpoledne setkání s prezidentským párem na Hradě, návštěva kostela sv. Cyrila a Metoděje; večer oficiální večeře.

Neděle – Dopoledne návštěva kostela sv. Klimenta; večer představení ve Stavovském divadle.

Pondělí – Dopoledne princ navštíví ekovesnici Hostětín, vévodkyně Středisko výcviku vodicích psů v Praze; odpoledne Charles zavítá na Masarykovu univerzitu v Brně, Camilla se vydá do Baletní školy Národního divadla; večer recepce na britském velvyslanectví v Praze.

Úterý – Dopoledne setkání s Havlovými, návštěva English College; odpoledne odlet z Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám