Hlavní obsah

Příští týden zmizí z Prahy protihluková padesátka

Novinky, ČTK, Petr Nový
Praha
Aktualizováno

Pražský primátor Pavel Bém v pátek uvedl, že od poloviny příštího týdne se na vybrané úseky v metropoli vrátí zvýšená rychlost. Týká se to úseků, na nichž loni platila rychlost 70 km/hod, ale od začátku roku se tam jezdí rychlostí 50 km/hod, aby se snížil hluk v okolí silnic.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Bém, který se patrně podle médií snaží o vylepšení vlastního pošramoceného image  u voličů,  to v pátek řekl České televizi. Už v týdnu se nechal slyšet, že nařízení se příliš neosvědčilo.

"Existuje pouze a jenom řešení mezi dvěma zly. Tím jedním zlem je na jedné straně hluková zátěž, tím druhým zlem jsou na druhé straně emise, plynulost dopravy a v tomto nastavení se snažíme najít nějaký optimální kompromis," řekl Bém.

Rychlost se prý znovu zvýší na místech, u kterých analýza ukázala, že snížení rychlosti nemělo pro omezení hluku význam. Na třech úsecích nemělo smysl, podle analýzy tam prý vzrostl počet nehod a emisí. K těmto místům patří úsek na Jižní spojce, konkrétně ve Vrbově ulici, v Spořilovské ulici v úseku Brněnská - Jižní spojka a v Lipské ulici v úseku Za Teplárnou - Evropská.

Magistrát si nechal vypracovat zprávu, z níž plyne, že se na úsecích stalo více nehod než ve stejnou dobu loni. Podle policie je to ale dáno spíše letošním horším počasím. V hlavním městě bylo letos velké množství sněhu, loni nikoliv. [celá zpráva]

Rychlost byla snížena na magistrále nebo na části pražského okruhu směrem na ruzyňské letiště.

Anketa

Myslíte si, že je opětovné navýšení povolené rychlosti v Praze správné?
Ano, mezi padesátkou a sedmdesátkou není rozdíl
80,4 %
Ne, zvýší se zase hluk
7,9 %
Je mi to jedno
11,7 %
Celkem hlasovalo 2963 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám