Hlavní obsah

Ústav pro kontrolu léčiv dostal dvoumiliónovou pokutu za sbírání dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) udělil Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) pokutu 2,3 miliónu korun za to, že shromažďoval citlivá data o zdraví pacientů v rozporu se zákonem. Napsal to server tyden.cz.

Článek

"Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodl o tom, že Státní ústav pro kontrolu léčiv spáchal správní delikt, neboť nestanovil účel, prostředky nebo způsob zpracování vyplývající ze zvláštního zákona," citoval časopis z dokumentu ÚOOÚ.

Úřadu pro ochranu osobních údajů podle Týdne vadí také to, že ústav sbíral data lidí bez jejich souhlasu a že nezajistil bezpečné zpracování osobních údajů. "Za spáchání uvedených správních deliktů Úřad uložil pokutu ve výši 2 300 000 korun a dále povinnost nahradit náklady řízení ve výši 1000 korun," stojí podle serveru v dokumentu.

Takzvané centrální úložiště elektronických receptů, do kterého se sbírala data ze všech receptů pacientů, vzniklo v lednu minulého roku. Stálo zhruba 170 milionů korun, ale v provozu bylo jen do konce léta. Pak jeho fungování zakázal právě Úřad na ochranu osobních údajů. S vysvětlením, že sběr dat byl nezákonný a nikdo z pacientů k němu navíc nedal souhlas.

Proti úložišti se postavila i odborná veřejnost, tedy lékaři, lékárníci a zástupci Svazu pacientů. Pacient má podle nich právo vědět, kdo a kdy listuje jeho zdravotní dokumentací. Bez jeho souhlasu by se neměla sbírat ani jeho data.

Státní ústav pro kontrolu léčiv se prozatím k pokutě nevyjádřil, napsal server časopisu Týden.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám