Hlavní obsah

Levice a zelení opět prosadili pravidla krajského referenda

Levice a zelení ve Sněmovně opět prosadili uzákonění pravidel krajského referenda. V úterý se jim podařilo přehlasovat veto Senátu. Přijetí návrhu může ještě zkomplikovat prezident Václav Klaus, který má nyní normu podepsat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfové poslaneckých klubů ČSSD a KSČM Bohuslav Sobotka (vlevo) a Pavel Kováčik

Článek

Přehlasovat senátní veto, na něž je zapotřebí nejméně 101 hlasů, se podařilo ve spolupráci ČSSD s komunisty a Stranou zelených. Pravidla by tak měla vejít v platnost od roku 2011.

Senát předlohu zamítl s tím, že předloha je nadbytečná a obsahuje věcné nedostatky. Očekává se, že se proti zákonu postaví ještě hlava státu, která ho nyní dostane k podpisu.

Odškodnění od evropského soudu se nebude vztahovat na sociální dávky

Poslanci také v úterý schválili novelu o životním a existenčním minimu, podle níž se odškodnění od evropského soudu pro lidská práva nemá započítávat do příjmu pro výpočet a udělení sociálních dávek. Návrh ČSSD schválila Sněmovna ve verzi Senátu tak, aby nemohla vést k rozdílným výkladům. Novelu dostane k podpisu prezident.

ODS původně navrhovala normu zamítnout, neboť soudní odškodnění se už šest let nezapočítává do výpočtu daně z příjmů a v návaznosti na to podle ministerstva práce a sociálních věcí ani do rozhodování o sociálních dávkách.

Občanští demokraté v Senátu ale doporučili, aby tato praxe byla přímo zakotvena také v zákoně o minimu s nezbytnými formulačními úpravami. Původní předloha sociálních demokratů například pro odškodnění používala termín "náhrada škody a nemajetkové újmy", zatímco evropský soud přiznává "spravedlivé zadostiučinění".

Padlo další veto prezidenta

Ve Sněmovně byla ve stejný den prolomena ještě další veta prezidenta Klause. Jedním z nich bylo také veto k zákonu, který má umožnit Státnímu fondu rozvoje bydlení dostávat pravidelné dotace ze státního rozpočtu. Fond má podle návrhu dostávat od roku 2011 peníze ze státního rozpočtu podle schváleného objemu nevratných dotací.

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška již dříve varoval, že bez peněz ze státního rozpočtu hrozí fondu zánik. "Tímto návrhem nevznikají žádné mandatorní výdaje státu," prohlásila spoluautorka návrhu Zdeňka Horníková ODSS). Podle ní novela neznamená, že by vláda nutně musela fondu peníze dávat, jen to umožňuje.

Poslanci v úterý přehlasovali také prezidentské veto v případě zákona o vlastnictví letiště Praha. Vláda tak nesmí letiště privatizovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám