Hlavní obsah

Barták seznámil Klause s požadavky NATO na posílení české mise

Praha

Ministr obrany Martin Barták se v pondělí sešel s premiérem Janem Fischerem a prezidentem Václavem Klausem. Barták hlavu státu a nejvyššího velitele ozbrojených sil informoval o žádosti NATO na posílení českého kontingentu v Afghánistánu a také o plánovaných změnách ve velení armády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus pozval na Pražský hrad premiéra Jana Fischera a ministra obrany Martina Bartáka.

Článek

Se žádostí severoatlantické aliance o navýšení české účasti v Afghánistánu se v pátek v Praze na politiky obrátil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Požádal o dva lékařské týmy o celkovém počtu 32 lidí a 19 leteckých instruktorů. [celá zpráva]

Český kabinet předtím navrhl vyslání dalších 55 lidí, ovšem plánoval jejich jiné využití. S výcvikem místní afghánské policie by podle původních plánů mělo pomáhat 15 vojenských policistů, až 40 vojáků se dvěma dělostřeleckými radiolokátory Arthur by mělo střežit polské základny v provincii Ghazní.

Tento návrh odmítl hlasy ČSSD a KSČM sněmovní branný výbor, který se jím zabýval před samotným jednáním horní parlamentní komory.

Pro letošní rok parlament schválil nasazení až 535 vojáků v Afghánistánu, o dalším navýšení, které požaduje Severoatlantická aliance, musí jednat. Novou žádost NATO posuzuje nyní ministerstvo obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám