Hlavní obsah

Čeští a slovenští Romové trpí diskriminací, tvrdí OSN

• Aktualizováno

Podle vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové Romové v Česku a na Slovensku trpí diskriminací a tato situace se podle ní asi zhoršuje. O jejím vyjádření informovala agentura AFP.

Foto: Valentin Flauraud , Reuters

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová

Článek

Komisařka to uvedla na 13. výroční konferenci o lidských právech, která se koná až do 26. března ve švýcarské Ženevě.

"Zatímco Evropská unie a některé evropské vlády se snažily situaci Romů zlepšit, v mnoha dalších zemích včetně Slovenska a České republiky se jejich postavení patrně zhoršuje," citovala AFP z vystoupení komisařky, která v Ženevě představovala svou výroční zprávu Radě OSN pro lidská práva.

Nechápu, jak se může situace zhoršovat, když od doby Vítkova nemáme hlášený žádný zásadnější rasový útok
ministr pro lidská práva Michael Kocáb

Pillayová také řekla, že Romové nadále čelí neskrývanému rasismu a rasistickým útokům ze strany obyvatel. V Evropě se to podle ní týká i přistěhovalců a dalších menšin. Sdělila, že situaci bude v prvé řadě řešit s úřady v Itálii, kam jede příští týden. O ČR a Slovensku se v této souvislosti nezmínila.

Kocáb zhoršení odmítá

S diskriminací se snaží bojovat česká vláda, která už několik let má ministra pro lidská práva a národnostní menšiny. Xenofobních nálad vůči Romům využívají zejména pravicoví radikálové.

Naposledy českou veřejnost šokoval příběh malé Natálky, která spolu s rodinou málem uhořela při žhářském útoku ve Vítkově.

Podle ministra pro lidská práva Michaela Kocába údajné zhoršení postavení Romů v Česku nic nepotvrzuje. "Nechápu, jak se může situace zhoršovat, když od doby Vítkova nemáme hlášený žádný zásadnější rasový útok," konstatoval Kocáb.

Reklama

Výběr článků

Načítám