Hlavní obsah

Ministerstvo zemědělství bych vzal, říká Hašek

Právo, Miroslav Homola

Pokud budu po volbám v případě vítězství osloven, abych řídil ministerstvo zemědělství, jsem připraven převzít zodpovědnost, říká v rozhovoru pro Právo hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Článek

Jiří Paroubek vás označil za jednoho z nadějných funkcionářů soc. dem. a také za klíčového ministra vlády v případě vítězství voleb ČSSD. Je pro vás taková výzva překvapením?

Skutečně jsem dostal nabídku od pana předsedy Paroubka, abych se stal jednou z tváří parlamentní kampaně sociální demokracie. Konkrétně v oblasti zemědělství a venkova, regionálního rozvoje a také koordinace mezi vládní politikou a politikou krajů, což už v současné  pozici předsedy Asociace krajů ČR mám na starosti. Já jsem tuto nabídku zvážil a přijímám ji.

Zúčastním se tedy kampaně jako jeden z názorových lídrů v celé republice.  Pokud budu osloven na základě výsledků voleb v případě vítězství sociální demokracie, jsem připraven převzít i odpovědnost za resort zemědělství a venkova.

Nemám však pocit, že bych někdy odešel z tzv. vysoké politiky a nyní se tam vracel. Jsem stále předsedou asociace krajů a z tohoto titulu jednám o mnoha problémech s ministry, premiérem a s dalšími představiteli. Spíše než překvapení to beru jako velké ocenění uvnitř sociální demokracie a také jako velký závazek.

Takže tedy jako hejtman skončíte?

Co bude dál, to se bude řešit až po volbách. Stále jsem a budu jihomoravským hejtmanem. Jaký bude volební výsledek, jak se bude dařit případně soc. demokracii v jednání o budoucí vládě, to jsou otázky, na které je možné odpovídat až po prvním červnu.

Ano, pokud by taková výzva přišla, říkám, že bych ji přijal. Tři roky jsem se připravoval ve stínové vládě k tomu, abych převzal odpovědnost za tento resort.  Cítím velkou příležitost posílit ministerstvo zemědělství o kompetence týkající se rozvoje venkova a rozvoje regionální politiky.

A s praktickými zkušenostmi hejtmana jednoho z nejvýznamnějších krajů v zemi je to věc, která by oslovila  dejme tomu drtivou většinu politiků na úrovni hejtmanů.

K dalším závažným úkolům patří úzká koordinace mezi vládní politikou a politikou jednotlivých krajů. Ta dosud citelně chyběla a chybí. To zatím suplujeme na bázi asociace krajů a myslím si, že standardním postupem by mělo být to, že sama vláda musí přijít s takovou iniciativou, včetně institucionalizování takových vztahů.

Ovšem kdo sleduje seriál  Ano, pane ministře, tak  zná slavné prohlášení, že jen málokterý stínový ministr vlády se stane ministrem skutečným. (smích)

Na kterém místě kandidátky se jméno Michal Hašek objeví?

Tak za prvé. Nechystám se vystřídat Bohuslava Sobotku, jak se někdy říká, a nikdy jsem se Bohuslava Sobotku jako lídra Jihomoravského kraje vystřídat nechystal.

A za druhé neuvažuji ani o žádné špičkové pozici. Tedy ani Jeroným Tejc se nemusí obávat o svoje místo. Takto bych mohl jmenovat další místa na kandidátce. Je to věcí diskuse v rámci krajské organizace, a jakmile dojdeme k nějakému výsledku, v příštích dnech ho oznámíme. Proto v tuto chvíli nebudu vůbec komentovat, na kterém místě se na kandidátce mohu objevit. Pro mne to není důležité. Ale obecně to bude na některém ze symbolických míst.

Slyšel jste někdy pojem moravští tygři ve vztahu k mladé nastupující politické generaci z Moravy?

Slyšel jsem už něco o moravské jízdě, něco o moravských mladých a netrpělivých a i o moravských tygrech. Já osobně se nepovažuji ani za tygra ani za netrpělivého.

Považuji se za člověka, který chce vždy a za každých okolností dobře reprezentovat jižní Moravu ať už v minulosti v Poslanecké sněmovně, či nyní v pozici hejtmana a šéfa asociace. Jsem politik, a pokud přijdou jiné výzvy, ani těch se nezříkám. Ovšem dodávám, že ať už budu v jakékoli pozici, tak tam budu prosazovat zájmy sociální demokracie a zájmy jižní Moravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám