Hlavní obsah

Klaus se chystá vypořádat s EU, připravuje zásadní projev

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus představil sedmou část dekalogie, kterou hodlá obsáhnout své působení na Pražském hradě. Kniha nazvaná Rok sedmý navazuje na předchozí svazky a mapuje prezidentovo působení v loňském roce. Klaus se na stránkách vrací i ke vztahu ČR a Evropské unie a při prezentaci publikace mimo jiné uvedl, že pod dojmem přijetí Lisabonské smlouvy chystá zásadní projev k práci Unie.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus s novou knihou.

Článek

Klaus uvedl, že přijetím Lisabonské smlouvy došlo k "radikální změně" v otázce české státnosti. Vedle toho, že této problematice věnoval jednu z kapitol své publikace, hodlá na berlínské Humboldt Universität v rámci tamního fóra přednést "zásadní řeč".

Kromě otázek souvisejících s novou publikací byl Klaus dotazován i na domácí politiku. Mimo jiné zopakoval, že nehodlá podepsat zákony, které by navyšovaly schodek státního rozpočtu. Reagoval tak na dotaz ohledně změny mateřské, přičemž neopomněl dodat, že nejdříve bude o novele rozhodovat Senát.

Klaus také vyslovil přání, aby letošní parlamentní volby neskončily jako v minulosti patem. "Já bych si velmi přál, aby volby tohoto roku, které budou 28. a 29. května, takový výsledek daly, aby to vůbec bylo možné, abychom nežili už v této dlouhodobě patové politické situaci," citovala ČTK hlavu státu. Podle jeho slov země stabilní vládu "nesmírně potřebuje".

Prezident novou knihu představil v prezidentské knihovně, kterou na Pražském hradě založil Tomáš Garrigue Masaryk, od jehož narození zanedlouho uplyne 160 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám