Hlavní obsah

Kvůli sněhu už nelze parkovat kdekoliv, strážníci začali opět pokutovat

Právo, Radim Vaculík

Doba hájení skončila. Alespoň co se týká benevolence strážníků vůči řidičům, kteří až dosud parkovali svá auta kvůli návalům sněhu všude, kde se jen dalo.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kvůli horám sněhu bylo těžké zaparkovat.

Článek

Protože se ale oteplilo a sníh z větších měst zmizel, strážníci už zase naběhli do ulic vyplňovat pokutové bločky.

Všichni Právem oslovení zástupci městských policií shodně potvrdili, že během téměř dvouměsíčního sněhového martyria strážníci v Praze, Brně i v Ostravě často zavírali oči před přestupky řidičů parkujících kvůli sněžným či ledovým bariérám v jízdních pruzích silnic, na chodnících, trávě nebo v placených zónách bez potřebného povolení.

Pokutovali prý a odtahovali auta pouze v nejnutnějších případech, kdy bránila v průjezdu ostatním vozům.

„Během sněhové kalamity jsme snížili počet odtahů o sedmdesát procent. Prakticky vůbec naši strážníci neřešili ani případy parkování v placených modrých zónách bez parkovacích karet, vždyť často ani nebylo kvůli sněhu vidět nejen na auta, ale ani ty zóny. Auta jsme odtahovali jen v případech ulic, kterými pak nemohli projet třeba hasiči,“ řekl Právu šéf pražské městské policie Vladimír Kotrouš.

Tolerovali podle něj dokonce i případy, kdy auta stála částečně v křižovatkách, ale zároveň nebránila provozu. Kotrouš však dodal, že po nynější oblevě strážníci znovu najeli na běžný denní režim, takže výmluva na sníh při špatném parkování už nikomu nepomůže.

„Vracíme se do starých kolejí“

V Ostravě prý městští policisté rovněž téměř nepokutovali řidiče za špatné parkování, prioritně se zaměřovali na komunikace zúžené sněhovými bariérami a stání na nich.

„Řešili jsme často případy, kdy na parkovací ploše byl všude sníh a tak se řidič postavil na kraj takové zúžené cesty, ale pak kolem něj pomalu neprojelo ani kolo,“ uvedla mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Zychová.

V některých městských částech, třeba v Porubě, kvůli sněhovým nánosům na parkovištích zřídili dočasně pro auta parkovací místa na širších chodnících. Ale i v Ostravě je už nyní vše v normálu a podle Zychové tak nebrání řidičům nic v dodržování předpisů.

„Situace byla hodně svízelná a živelná, my jsme to chápali, tolerovali, respektovali, takže se striktně podle zákona nepostupovalo, ale teď už se vše vrací do starých kolejí,“ podotkla mluvčí brněnské městské policie Denisa Kapitančiková.

V Brně se podle ní stávalo, že řidiči často cíleně zaparkovali i na místech určených invalidům a vymlouvali se na to, že to kvůli sněhu nepoznali.

Reklama

Výběr článků

Načítám