Hlavní obsah

Šéf chomutovských komunistů dostal poštou bílý prášek

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Manželku šéfa chomutovských komunistů Jaroslava Komínka vyděsil v pátek ráno dopis s bílým práškem a výhrůžkou. List přišel poštou na jeho soukromou adresu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Skoncujeme s tebou, ty komunistický prase,“ stálo v něm. „Běžně chodí pro poštu naše čtrnáctiletá dcera, dnes výjimečně vybírala schránku manželka. Strašně se vyděsila,“ řekl Právu Komínek. Dopis i s obsahem vložila jeho žena do igelitového sáčku, Komínek ho odnesl na policii. „Kdyby mi to někdo poslal do kanceláře nebo do práce, ale domů? Máme dvě dcery, mohlo se jim přece něco stát,“ postěžoval si adresát výhrůžky.

Prášek pošle chomutovská policie podle své mluvčí Marie Pivkové na odbornou expertizu. Komínek údajně netuší, kdo za výhrůžkou stojí. „Nevím o nikom, kdo by to mohl udělat. Antikomunismus je veřejný, kdo si do komunisty kopne, je hrdina,“ usoudil. Vyhrožování podle něj může souviset s blížícími se komunálními volbami.

Skandálů je více

V Chomutově by se skutečně našlo jen málo volebních let, která neprovázel nějaký skandál. Obvykle se v ulicích města objevují plakáty, které haní nebo obviňují některého z potenciálních zastupitelů.

Terčem útoků se stal například kandidát ČSSD do krajského zastupitelstva Rudolf Kozák, jehož plakáty někdo přelepil cedulkami s narážkami na Kozákovu poctivost. Jindy si skandál zajistili sami sociální demokraté, když volební zmocněnkyně Alena Némethová vyškrtla bez vědomí okresního výboru z kandidátky lídra strany Petra Husáka.

V ulicích města se objevily letáky, upozorňující na milostný život kandidáta živnostníků. Jindy lidé dostali do schránek list s „varováním“ před občanským demokratem Pavlem Markvartem.

Autor anonymu ho nařkl z nevhodného zájmu o studentky. Kvůli Přemyslu Rabasovi (SZ) začal dokonce vycházet časopis. Představoval jeho údajný podíl na špatném hospodaření Podkrušnohorského zooparku v době, kdy byl jeho ředitelem. V komiksu na zadní straně z Rabase udělali „Chomutovskýho démona“, který střílí na medvěda, kácí duby a také kopuluje v ohradě se svou partnerkou.

Vydavatel časopisu a Rabas se nakonec poprali. Nábojnici s doporučením, aby i s těmi svými zloději zmizela z radnice, dostala i primátorka Ivana Řápková (ODS).

Autory útoků se nikdy nepodařilo vypátrat. Ve většině případů však neměly jejich nactiutrhačné pokusy významnější dopad. Výjimkou byly dopisy, rozeslané médiím, v nichž v roce 1998 Adolf Almássy z Varnsdorfu obvinil tehdejšího místostarostu Jaroslava Říhu (ČSSD) z braní úplatku. Říha ve volbách neuspěl.

O čtyři roky později vyšlo najevo, že si Almassy všechno vymyslel. Za zdiskreditování Říhy odešel od soudu s podmíněným trestem za pomluvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám