Hlavní obsah

Parkanová: O korupci v souvislosti s pandury jsem nikdy neslyšela

Praha

Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (dříve KDU-ČSL, nyní TOP 09) dnes novinářům řekla, že nikdy neměla poznatky o korupci při nákupu transportérů Pandur. Dodala, že poté, co vláda premiéra Mirka Topolánka vypověděla rakouské firmě Steyr smlouvu na dodávku 199 transportérů, pověřila vyjednáváním s firmou svého náměstka Martina Bartáka na Topolánkovu žádost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Vlasta Parkanová

Článek

Barták loni uzavřel dohodu na dodání 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Původní smlouvu na dodání 199 transportérů podepsal v demisi ještě ministr obrany předchozí vlády Karel Kühnl, předtím nákup schválila vláda Jiřího Paroubka.

Deník Mladá fronta Dnes (MfD) minulý týden přinesl informace o tom, že dva bývalí manažeři firmy, kteří byli tajně nahráváni, hovořili o provizích pro politické strany i konkrétních lidech spojených s obchodem. Případem se začala zabývat česká i rakouská policie. [celá zpráva]

"Vyšetřování, které by mělo přispět k vyjasnění pochybností, vítám, a to i proto, že tato věc se týká i mé osoby a mé pověsti," poznamenala Parkanová.

Výroky o korupci podle Parkanové povedou k dojmu nelegálnosti

Unáhlené výroky o korupci a lobbování ale podle ní, pokud se vyšetřováním později nepotvrdí, jen povedou veřejnost k pocitu, že se stalo cosi nelegálního, ale nakonec se to jen "zametlo pod koberec".

Náměstek Barták, kterého rakouští exmanažeři jmenovali mezi lidmi, za kterými je v případě pandurů "potřeba jít", se k vyjednávání podle Parkanové dostal na základě její dohody s premiérem Mirkem Topolánkem. [celá zpráva]

Tomu se prý nelíbilo, že by o kontraktu jednal náměstek Jaroslav Kopřiva, který byl u prvních jednání se Steyrem. Premiér podle ní naznačil, že Kopřiva jako "součást problému nemůže být součást řešení". Na náměstkovi mu prý navíc vadilo, že je ze stejné politické strany jako ministryně. Oba v té době byli členy KDU-ČSL. [celá zpráva]

Exministryně obrany ve čtvrtek v prohlášení pro média uvedla, že ona sama nikdy s nikým od firmy Steyr nejednala.

Zdůraznila, že Topolánkova vláda smlouvu na 199 transportérů vypověděla ihned, jak k tomu dostala právní důvod. Smlouva, kterou nakonec Barták podepsal loni na jaře, je podle ní výhodnější než ta původní.

"Na tom nic nemění ani fakt, že jsme se v závěru celého procesu nového vyjednávání (s premiérem) ne vždy shodli na rychlosti některých kroků," poznamenala někdejší ministryně obrany.

K nové smlouvě, kterou uzavřel Barták a podle níž nyní armáda pandury přebírá, se Parkanová hlásí, ale nepokládá ji za ideální. Obrana podle ní měla svázané ruce svým vztahem ke Steyru, který se mohl soudit o platnost původní smlouvy. V případě takového soudu či arbitráže měla podle Parkanové ČR sice dobrou pozici, ale nikoliv jistotu. Řízení by se navíc táhlo několik let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám