Hlavní obsah

Student plzeňských práv zpochybnil rigorózní práce trojice místních politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Člen akademického senátu plzeňské právnické fakulty a její student Martin Marek ve čtvrtek zpochybnil rigorózní práce tří významných současných i bývalých představitelů města Plzně.

Foto: Petr Eret, ČTK

Článek

Podle Marka nesplňuje požadavky stanovené vyhláškou fakulty práce náměstkyně primátora Marcely Krejsové ODS), bývalého primátora a současného náměstka na ministerstvu pro místní rozvoj Miroslava Kalouse ODS) a plzeňského zastupitele Karla Palečka ODS).

"Mám informace k tomu, že studovali nestandardně. Narazil jsem v knihovně na tato jména a podíval jsem se na jejich práce," uvedl.

"Mám informace k tomu, že studovali nestandardně. Narazil jsem v knihovně na tato jména a podíval jsem se na jejich práce," uvedl.

Podle Marka ani jedna z prací nesplňuje základní podmínky pro rigorózní práci stanovené vyhláškou děkana právnické fakulty v Plzni. "Přesto na jejich základě získali jejich autoři titul JUDr.," uvedl Marek.

Karel Paleček, bývalý plzeňský radní a stávající městský zastupitel, se podivil, že jeho práci hodnotí student. „Více než jeho názor mě zajímá to, že mou práci pochválili její oponenti - profesor Gerloch, děkan právnické fakulty Univerzity Karlovy, a profesor Masopust, někdejší předseda ústavně-právního výboru Federálního shromáždění,“ připomněl Paleček.

„Kdyby nebylo něco v pořádku, asi by mě vzali za šos a vyhodili,“ dodal Paleček.

V práci Krejsové, která podle Marka nechala uznat svoji diplomovou práci v nezměněné podobě jako rigorózní, nejsou údajně použity judikáty ani cizojazyčné zdroje, což odporuje vyhlášce.

Krejsová pochybení odmítá. „Na mé práci neshledal její vedoucí ani oponentský posudek nic závadného a nevím proč bych se po osmi letech měla obhajovat,“ řekl Právu Krejsová.

Marek argument, že škola práci schválila, nebere. „To jsou liché výmluvy, každý by měl mít svoji odpovědnost a musel vědět, co má práce obsahovat,“ upozornil Marek.

Cizojazyčné zdroje chybí také v materiálech bývalého primátora Kalouse a bývalého radního Palečka.

Kalous, nyní náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj, se ke své práci nechtěl vyjádřit. „Nebudu to komentovat, prohlášení nějakého člověka. To přehnal, fakulta by si to s ním měla vyřídit,“ uvedl Kalous, podle něhož si Marek, krajský lídr Strany zelených, dělá předvolební agitaci. „Pokud jsou toto praktiky Strany zelených, tak nás před nimi pánbů opatruj,“ dodal Kalous.

Že si Marek dělá předvolební kampaň, se domnívá i Paleček.

Rektor: Je to na posouzení právníků

Rektor Západočeské univerzity Josef Průša Právu potvrdil, že rigorózní práce musí odpovídat příslušné vyhlášce děkana.

„Zda došlo v těchto případech k pochybení, neumím posoudit a žádná jména ani nebudu komentovat,“ uvedl Průša. I pokud se prokáže, že práce vyhlášce neodpovídají, nemusí to být ještě signál pro odebrání titulu. „Je to práce pro právníky. Osobně se domnívám, že pokud práci řádně obhájili, tak není na odebrání titulu šance,“ uvedl Průša.

Rektorská komise v uplynulých týdnech přezkoumala všech zhruba osm set rigorózních prací z plzeňské právnické fakulty. „Ale nikoliv z hlediska obsahu a formálního zpracování. Přešetřovaly se doprovodné dokumenty, třeba složení zkušebních komisí nebo oponentské posudky. Závěr těchto kontrol zveřejníme počátkem března,“ podotkl Průša.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám