Hlavní obsah

Poslanci dali šanci regulaci lobbingu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Poslanci se ve čtvrtek sešli na další z mimořádných schůzí. Po neshodách o pořadu programu nakonec dopoledne stihli projednat dvojici zákonů. Vedle zrušení anonymních akcií poslali k dalšímu projednávání i návrh na regulaci lobbingu. Ten předložili poslanci Strany zelených a ČSSD.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a jeho protějšek z ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Na zákonném omezení lobistů se shodnou politici napříč stranami, poslanci ODS však předložený návrh označili za "krycí manévr", který má uspokojit voliče před volbami, ale  v podstatě nic neřeší.

Vadí jim jak definice lobbingu, tak i způsob, jakým je k regulaci přistupováno. ODS označila návrh za pokus o evidenci lobbistů, který sice nenapáchá žádné škody, ale zároveň ničemu nepomůže.

Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová proto avizovala, že předloží komplexní pozměňovací návrh. Ve výborech bude norma projednávána ve zkrácené lhůtě do 30 dnů.

Roztržky a nedemokratičnost

Jednání o lobbingu předcházelo projednávání zákona o zrušení listinných akcií na majitele. Také tuto normu poslanci poslali k projednání do výborů.

Začátek schůze byl poznamenán debatami o tom, je-li možné na mimořádné schůzi hlasovat o zákonech vetovaných Senátem.

ODS se domnívá, že předseda Sněmovny Miloslav Vlček neměl schůzi vůbec svolat. Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř opíral své tvrzení o stanovisko parlamentní legislativy.

S ním se neztotožnil šéf komunistů Vojtěch Filip, který označil stanovisko legislativního odboru za "cár papíru",  který by nepřijal ani od advokátního koncipienta.

Podle Filipa nebyla dodržena hierarchie právních předpisů, protože není možné nadřadit veřejné právo Ústavě. Právě ústavní právo poslanců jednat a hlasovat o zákonech bylo dle Filipa pošlapáno.

"Je to krok k nedemokracii a odmítnutí ústavnosti," rozhořčil se Filip.

ODS avizovala, že při čtvrteční schůzi hodlá využít taktiku obstrukcí, jimiž se snaží zabránit v přijetí levicových návrhů, které podle ní prohlubují deficit státního rozpočtu.

Nakonec poslanci pořad schůze schválili bez inkriminovaného bodu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám