Hlavní obsah

Věci veřejné podle ČSSD ovládá pražská podnikatelská galerka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sociální demokracie se ve středu opřela do strany Věci veřejné (VV), která má podle některých průzkumů šanci překročit v květnových volbách pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. A padají dokonce slova jako galerka. Místopředsedové ČSSD Michal Hašek a Lubomír Zaorálek a středočeský hejtman David Rath na tiskové konferenci označili Věci veřejné za klientelistické uskupení, které chce rozšířit svou činnost z Prahy do celostátního měřítka.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John

Článek

"Mám pocit, že tady nemáme co do činění ani tak s politickou stranou, jako spíš se seskupením lobbistů, které se rozhodlo přímo si vytvořit politickou sílu, která jim bude garantovat, že v tom dalším období se udrží u svých zakázek," prohlásil Zaorálek. Tvrdil také, že stranu vytvořili podnikatelé spojení s pražskou ODS, kteří tak chtějí obejít ztrátu preferencí občanských demokratů.

"Suverenita, se kterou se snaží pražská podnikatelská galerka zajistit budoucnost svých dalších podnikatelských aktivit, dosáhla v podobě projektu politické strany Věci veřejné pozoruhodných rozměrů," vystupňoval své tvrzení Zaorálek v tiskové zprávě, kde píše i o klientelismu a tunelování.

Místopředsedové ČSSD na tiskové konferenci také připomněli některé kauzy spojované s lídrem Věcí veřejných Radkem Johnem a jeho působení v čele společnosti Ora print. Společnost je spojována s údajně netransparentní téměř čtyřmiliónovou zakázkou na výrobu audiovizuální zvěřinové kuchařky pro státní podnik Lesy ČR.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath, Lubomír Zaorálek a Michal Hašek (zleva) na tiskové konferenci ČSSD.

Ora print také vyráběla časopis pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, který byl podle auditu předražený. John tyto výtky už dříve odmítl a ve stejném duchu se vyjádřil i ve středu v České televizi.

Je to nesmysl, tvrdí John

Ze strany ČSSD jde podle něj o snahu diskreditovat nepohodlného konkurenta. Upozornil také, že pokud ČSSD kritizuje věci jako akcie na majitele a neprůhledné zakázky, měla se již dávno přičinit o příslušné úpravy legislativy.

Odmítl též propojení s podnikateli majícími vazby na ODS. "My chceme ODS zničit", řekl v nadsázce John. Zároveň doufá, že minimálně na Praze 1 VV občanské demokraty porazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám