Hlavní obsah

Příznivci zrušené Dělnické strany v Teplicích protestovali proti mítinku KSČM

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice
Aktualizováno

Asi patnáct příznivců zrušené Dělnické strany (DS) se ve středu sešlo na náměstí E. Beneše v centru Teplic, kde protestovali proti setkání KSČM s občany. Na to dorazilo asi 70 lidí. Na místě i po ukončení mítinku po 16. hodině hlídkují desítky policistů, kteří jsou v případě porušení zákona připraveni zasáhnout. Na místo dorazilo také asi deset anarchistů.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Stoupenci zrušené Dělnické strany rozdávali antikomunistické letáky. Na bundách a čepicích měli dál emblém soudem zakázané strany.

Článek

Pravicoví radikálové a anarchisté se odpoledne vydali do města, skupiny se pronásledují a pokřikují na sebe, policisté je ale k sobě neopustí.

Příznivci zrušené DS obcházeli okolo mítinku komunistů a rozdávali letáky s výzvou "Zastavte rudé extrémisty!". Vše sledovali policisté v uniformě i v civilu, ale vše probíhalo v poklidu bez konfliktu.

Akce aktivistů probíhala pod hlavičkou občanské iniciativy DS - Dost soudruhům! „KSČM si mítinkem připomíná únorové události roku 1948. Nemůžeme připustit, aby se taková organizace v předvečer tragického výročí prezentovala na veřejnosti." uvedl za iniciativu Petr Kotáb, místopředseda zrušené DS.

Podle krajského předsedy KSČM Oldřicha Bubeníčka nešlo o připomenutí února, ale o ryze předvolební akci, která byla řádně nahlášená na magistrátu. „Podobné mítinky pořádáme již několik let pravidelně v únoru, červnu a říjnu,“ řekl Právu Bubeníček.

Na mítinku komunistů řečnili k posluchačům především regionální politici, nechyběl zde ale ani poslanec Evropského parlamentu Jaromír Kohlíček.

Nejvyšší správní soud Dělnickou stranu rozpustil minulý týden ve středu. [celá zpráva]

Odůvodnil to tím, že v jejím programu, idejích a symbolech nalezl xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus, tedy ideologii spojenou s Adolfem Hitlerem. Strana podle soudu také podněcuje k násilí a usiluje o radikální změnu demokratického zřízení. Do letošních voleb půjdou představitelé DS pod hlavičkou spřízněné Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám