Hlavní obsah

Suchý nebyl diskriminován, rozhodl soud o minulosti muže, který pohladil Obamu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Josef Koukal

Rom Jaroslav Suchý nebyl diskriminován, když ho české úřady v roce 1984 umístily do zvláštní školy. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Praze, který tak potvrdil dřívější rozsudek městského soudu z loňského dubna.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Suchý proslul jako "Muž, který pohladil Obamu"

Článek

Městský soud tehdy zamítl Suchého žalobu na český stát reprezentovaný ministerstvem školství, jíž se domáhal omluvy a odškodnění ve výši půl miliónu korun.

Suchý proti rozsudku hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu. "Jsem připraven jít i cestou ústavní stížnosti a věc dotáhnout až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku," řekl Právu Suchý.

Do normální školy nemohl, tvrdí posudek

Podle předsedkyně senátu vrchního soudu Ludmily Říhové se ministerstvu školství podařilo prokázat, že Suchý diskriminován nebyl, když vzala v úvahu jeho posudky z pedagogicko-psychologických poraden, které měly Suchého v 80. letech v péči. "Jeho inteligenční a rozumové schopnosti nedovolovaly zařazení do normální základní školy," uvedla Říhová.

Samotné statistiky, jimiž Suchý argumentoval a ze kterých vyplývá, že romské děti byly před revolucí zařazovány do zvláštní školy 15 až 20krát častěji než české, podle soudu jako důkaz o diskriminaci nestačí.

Po Kanadě zkusí získat azyl v USA

Suchý se před časem vrátil z Kanady, kde se neúspěšně pokoušel získat azyl. V zemi javorového listu strávil muž, který je tuzemské veřejnosti znám jako ten, který pohladil Obamu, celkem sedm měsíců.

Ve sporu tak bude Suchý opět pokračovat ze zahraničí. Počátkem března odlétá do USA, kde hodlá pro změnu požádat o azyl. U soudu ho bude i nadále zastupovat advokát David Strupek.

"Budeme spolu v kontaktu přes e-mail," upřesnil Suchý.

Reklama

Související témata:

Související články

Jste bukvice, odmítl hostinský uchazeče o práci

„Vy jste bukvice, ne?“ „Prosím?“ „Vy jste buzerant, ne?“ Tak měl probíhat přijímací pohovor při náboru pracovní síly do kuchyně v jedné z pražských restaurací....

Výběr článků

Načítám