Hlavní obsah

Barták: Korupce v kauze pandury je lživou manipulací

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr obrany Martin Barták v pondělí informoval premiéra i kabinet o kauze pandury, kterou z pozice náměstka ministra obrany pomáhal sjednávat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Martin Barták, v pozadí náčelník generálního štábu Vlastimil Picek

Článek

Barták zrekapituloval celý kontrakt a odmítl, že by byl předražený. Připomněl, že celou kauzu převzal v roce 2006 jako běžící zakázku, s níž se nedalo nic dělat. "Co bylo před tím, já nevím," doplnil ministr, když připomněl, že rozhodnutí o nákupu padlo již v listopadu 2003.

V souvislosti se spekulacemi o možné korupci Barták uvedl, že jde "o ničím nepodloženou a lživou manipulaci".

Barták zdůraznil, že se s bývalými manažery Steyru nikdy nesetkal a veškerá jednání vedl s představiteli General Dynamics, pod níž Steyr spadá. Dokladoval také, že o nákupu transportérů bylo rozhodnuto ještě před jeho příchodem na ministerstvo obrany.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prvních 17 pandurů převzali zástupci české armády a ministerstva obrany od amerického výrobce General Dynamics.

K otázce snížení počtu transportérů a výsledné ceny Barták připomněl, že v okamžiku, kdy česká strana rozhodla v roce 2007 o odstoupení od smlouvy kvůli technickým nedostatkům, nabízely se tři možnosti. Arbitráž, nové zadání zakázky nebo obnova jednání se Steyrem.

Vláda se rozhodla pro třetí variantu s tím, že dojde ke snížení počtu odebraných vozidel i snížení počtu odebraných modifikací.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek uvedl, že čtyři transportéry budou v průběhu roku nasazeny na misi v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám