Hlavní obsah

Topolánek: Říkejme fakta, šetřit se musí i na lidech

Právo, Lukáš Bek
Brno
Aktualizováno

Stát nemá jinou šanci, jak řešit ekonomickou krizi, než šetřit na mandatorních výdajích, tedy na lidech. V úvodním projevu na sobotní ideové konferenci ODS to prohlásil stranický šéf Mirek Topolánek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek na ideové konferenci ODS v Brně

Článek

Ten se především pustil do soc. dem. „Co říkají socialisté? Přesně to, co se dobře poslouchá. Že stát ušetří na sobě a ne na lidech. Že významné voličské skupiny dostanou přidáno. A že státní dluh je zbytečně malý a stejně se nikdy neplatí,“ uvedl Topolánek v sále Městského divadla v Brně.

"Lžou ráno, lžou v poledne, lžou večer," uvedl k sociálním demokratům.

Při projevu si vypomáhal imaginárními postavami pánů Řimbaby, Lazara, Bohatého a dalších, kteří byli zástupci různých sociálních vrstev. S jejich využitím se snažil demonstrovat účelnost kroků, které jsou pro ozdravení ekonomiky či zdravotnictví nutné, například zavedení poplatků ve zdravotnictví či nezadlužování země.

ODS podle něj naopak říká jen tvrdá ekonomická fakta. „Že ušetřit se musí hlavně na mandatorních výdajích – tedy, jak říká Paroubek, takzvaně na lidech. Že přidávat není z čeho,“ konstatoval šéf ODS.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kulisy ideové konference ODS

Cestu levici otevřel Klaus líbivou politikou

Topolánek si v emotivním projevu vzal na mušku i svého předchůdce v čele ODS, prezidenta Václava Klause. To nejlepší, co současná hlava státu podle předsedy ODS udělala ve funkci premiéra, byla liberalizace cen. Tehdy prý udělal něco, o čem lidé nechtěli slyšet.

„To nejhorší, co udělal Václav Klaus, bylo nahrazení radikálních reforem měkkou sociální politikou. Aktuálně to vyneslo vládě vysokou popularitu. Ale dlouhodobě to zničilo reformní étos a otevřelo cestu levici. Tehdy udělal Klaus to, co lidé chtějí slyšet. A bylo to špatně,“ vzkázal Topolánek prezidentovi.

Dalšího z bývalých premiérů Vladimíra Špidlu pochválil za reformy. I on však podle Topolánka příliš brzy podlehl tomu, co chtějí slyšet lidé, a vedl vysoce deficitní politiku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek s novináři

Rovněž expremiér Miloš Zeman udělal podle Topolánka „svá nejlepší rozhodnutí v rozporu s tím, co chtěli slyšet jeho voliči. Například privatizaci bank. Díky tomu ho považujeme za jediného a asi posledního žijícího sociálního demokrata“, prohlásil Topolánek o zakladateli Strany práv občanů a sklidil potlesk ze sálu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ivan Langer na ideové konferenci ODS v Brně.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Na konferenci přijeli i Daniela Kovářová a Gustáv Slanečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám