Hlavní obsah

Česko neodebere 300 tisíc vakcín proti prasečí chřipce

Právo, Novinky, per, jas
Praha
Aktualizováno

Česká republika neodebere 300 000 vakcín proti prasečí chřipce. Z původní dodávky tak země převezme pouze 700 000 dávek. V pátek to na tiskové konferenci oznámila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní hygienik Michael Vít, ministryně zdravotnictví Dana Jurásková a její náměstek Marek Šnajdr

Článek

Za neodebrané vakcíny nebude republika platit žádné sankce. Česko si vakcíny objednalo od společnosti GlaxoSmithKline. Stát objednal milión dávek, na které uvolnil 200 miliónů korun. V ČR jich je zatím 280 000. Expirační doba vakcín je dva roky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, za ní hlavní hygienik Michael Vít

Na virus prasečí chřipky zatím v České republice zemřelo 100 lidí, většina z nich měla i jiné závažné zdravotní komplikace.

Experti Světové zdravotnické organizace (WHO) ve čtvrtek po čtyřdenním jednání doporučili zahrnout vakcínu proti H1N1 do běžného očkování proti příští sezónní chřipce pro období podzim-zima 2010/2011. [celá zpráva]

V pondělí se budou moci nechat proti prasečí chřipce naočkovat také ministři. „Ve středu jsem rozeslala ministrům informaci, že na vládě bude v pondělí k dispozici vakcína proti prasečí chřipce. Kdo bude chtít, může se dát očkovat,“ řekla ve středu ministryně Jurásková. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám