Hlavní obsah

ODS chce posílat do obcí kontroly, její starostové se bouří

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODS, která vsadila na boj proti korupci, není jednotná v tom, jak se s problémem poprat. Šéf Mirek Topolánek a další členové vedení zařadili mezi klíčový nástroj boje proti korupci rozšíření kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu také na města a obce. Zástupci radnic se proti tomu bouří. Ve velké části přitom jde o starosty za ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

S návrhem, aby NKÚ mohl kontrolovat i obce, přišel poslanec Marek Benda.

Článek

V čele Svazu měst a obcí, který proti zvýšení pravomocí kontrolorů volá nejhlasitěji, stojí europoslanec a člen výkonné rady ODS, tedy širšího stranického vedení, Oldřich Vlasák, někdejší primátor Hradce Králové. Polovina členů vedení Svazu jsou starostové z ODS.

A právě Vlasák se písemně ohradil proti novele ústavy, která má NKÚ svěřit kontrolu nad samosprávou.

Za návrhem změny stojí člen ODS, šéf sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda, který ji připravil spolu s předsedou frakce soc. dem. Bohuslavem Sobotkou a dalšími poslanci obou nejsilnějších stran.

Vlasák: ohrožuje to samosprávu

Svaz měst a obcí vidí v novele ústavy „reálné ohrožení výkonu samosprávy či dokonce zpochybnění jejího demokratického fungování“. Podle Vlasáka hospodaření měst a obcí již dnes podléhá kontrole, takže při rozšíření pravomocí NKÚ půjde jen o další kontrolu nad kontrolou.

„Starostové a zaměstnanci obecních úřadů tak stráví opět o něco více hodin dohledáváním již kontrolovaných faktur a jiných dokladů,“ tvrdí Vlasák.

Šéf svazu má obavy, že NKÚ bude chtít posuzovat, zda je účelné, když si obec třeba opraví školu. To prý ale přísluší pouze obyvatelům dané obce.

„Jak může kontrolor posoudit, zda je účelné vydávat prostředky na opravu budovy malotřídní školy, když si obyvatelé přejí její zachování? Jak posoudí, že chodník měl být místo na pravé straně vystaven na straně levé?“ táže se Vlasák.

Autoři novely ale protestu nerozumějí. „Vůbec nejde o to, že by se mělo kontrolovat, zda si desetitisícová obec postavila stadión pro dvacet tisíc lidí, to je její rozhodnutí,“ řekl Právu Benda. Podle něho půjde zejména o kontrolu výběrových řízení, jak jsou dodržovány zákonné podmínky apod.

„Nechci nikomu sahat do svědomí, ale je jasné, jaké zájmy v tom asi jsou,“ komentoval situaci Benda s tím, že značná část problémů spočívá dnes právě v samosprávě.  Připustil, že obcím se změna nebude líbit. Poslanci ale prý neuhnou. Už proto, že na návrhu je relativně široká dohoda.

Topolánek trvá na svém

„Vím, že to vyvolá možná nevoli u starostů za ODS, já trvám na tom, že NKÚ má mít rozšířené pravomoci do obcí a krajů,“ řekl nedávno Topolánek.

Jako premiér to prosazoval už loni v březnu, kdy převzal od šéfa NKÚ výroční zprávu o činnosti úřadu: „Já osobně bych si přál, aby NKÚ měl větší pravomoci, než má dnes, a zasahoval tak i do municipální a regionální sféry a mohl kontrolovat nakládání veřejných prostředků i tam, kde doposud to není úplně možné.“

Novela ústavy prošla na únorové schůzi Sněmovny prvním čtením jako po másle. Navzdory obstrukcím se poslanci dokázali shodnout i na zkrácení lhůty tak, aby schválení stihla ještě tato Sněmovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám