Hlavní obsah

Šojdrová brojí proti osvojování dětí homosexuály

Novinky, jas, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidovcům se nelíbí nedávná iniciativa ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába, která by měla vést k tomu, aby lidé v registrovaném partnerství mohli individuálně osvojovat děti. Poslankyně a místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová na svých stránkách spustila petici, která má tomuto kroku zabránit. Jmenuje se "dobro dětem především".

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Michaela Šojdrová

Článek

"Vláda ČR má uložit ministryni spravedlnosti, aby do 31. května 2010 vypracovala novelu, která v zákonu o registrovaném partnerství zruší ustanovení, které doposud zabraňuje osobám žijícím v registrovaném partnerství osvojit si dítě," upozorňuje petice na úvod. [celá zpráva]

Šojdrová s tímto návrhem nesouhlasí a petici chce předat ministru Kocábovi jako hlas veřejnosti.

Doposud pro svou myšlenku, aby děti, které nemohou vyrůstat ve vlastní rodině, nemohly být adoptovány osobami žijícími v registrovaném partnerství a aby je české soudy nesvěřovaly do výchovy homosexuálním párům, získala necelé tři tisícovky podpisů.

Rozpor s Ústavou nebo směrnicí EU?

Zatímco poslankyně ve svém zdůvodnění tvrdí, že novela by byla v přímém rozporu s Evropskou úmluvou o osvojení, podle rady pro lidská práva je nynější zákon o registrovaném partnerství v rozporu s Ústavou právě kvůli ustanovení, které zakazuje každému z partnerů individuálně osvojit dítě.

"Adopce jsou řešením pro dítě, mají pomoci najít dítěti nové rodiče," stojí v petici s tím, že "ochotných a vhodných manželských párů, kteří na adopci čekají i několik let, je mnoho" a "dobro dětí především".

Nerozumíme, proč si například žena žijící sama dítě adoptovat může, a dvě ženy žijící spolu nikoliv?
Strana zelených

Se Šojdrovou zásadně nesouhlasí zelení, podle nichž by se k adopci dostalo mnohem více dětí, kdyby i homosexuální páry mohly o dítě žádat.

"Jde nám totiž především o zájem dítěte a o to, aby vyrůstalo v harmonické rodině. Dnes může o adopci zažádat jakákoli fyzická osoba bez ohledu na sexuální orientaci s výjimkou homosexuálů žijících v registrovaném partnerství. Nerozumíme, proč si například žena žijící sama dítě adoptovat může, a dvě ženy žijící spolu nikoliv?," ptá se Strana zelených.

I podle nich je současný stav v rozporu s Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod i s ústavním pořádkem České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám