Hlavní obsah

Poslanci navzdory zkušenostem s obstrukcemi plánují mimořádné schůze

Praha

Poslanci se nenechali odradit fiaskem, které bylo minulé dva týdny synonymem jejich zasedání, a svolávají další mimořádné schůze. Zda půjde o hladké schvalování navržených norem nebo o nové kolo obstrukcí, zatím netuší ani oni. Den po lidovecké schůzi k navýšení mateřské by se mělo uskutečnit další mimořádné jednání, tentokrát z popudu ČSSD.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) s šéf poslanců ODS Petrem Tluchořem.

Článek

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček svolal schůzi, jejímž jediným bodem má být zvýšení mateřské na úroveň roku 2009, na příští středu. Žádost o její svolání vedle lidovců podpořili i zákonodárci ČSSD. [celá zpráva]

Ti se navíc na svého stranického kolegu Vlčka obrátili i sami a ve čtvrtek se proto uskuteční další mimořádné jednání. ČSSD chce projednat krajské referendum, zrušení zdravotnických poplatků, či mimořádný jednorázový příspěvek pro důchodce.

Poslanci by se měli nejprve zabývat sociálnědemokratickým návrhem zákona o krajském referendu, který vetoval Senát. V prvním čtení mají podle programu jednat o předloze ČSSD a Strany zelených na zrušení listinných akcií na majitele a poslaneckým návrhem o regulaci lobbingu.

Ve druhém čtení jsou v programu vládní návrhy zákonů o veřejných zakázkách a o omezení podpory slunečních elektráren. Poslanci by se měli v tomto čtení projednat i dva obdobné návrhy na zrušení poplatků ve zdravotnictví, jeden ČSSD, druhý KSČM a návrh sociální demokracie na vyplacení mimořádného důchodu 2400 korun z dividend ČEZ.

ČSSD již minulý týden oznámila seznam 12 bodů, které hodlá do voleb Sněmovnou protlačit. ODS oproti tomu vyzvala ostatní strany, aby již do voleb žádné kontroversní normy nepředkládaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám