Hlavní obsah

Protikorupční rétorika parlamentních stran je bezzubá, tvrdí John

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf nově vzniklé strany Věci Veřejné (VV) Radek John tvrdí, že parlamentní strany jen předstírají, že bojují proti korupci. Zástupci etablovaných stran se v debatním pořadu České televize hájili, že i VV má neprůhledné financování.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John

Článek

John představuje podle ČT představitele nových stran, které vstupují do politiky s čistým štítem a dotírají na etablované strany.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška však v této souvislosti napadl financování VV jako neprůhledné, podle něj financují Johnovu stranu lidé, kteří se v politických vodách pohybují již dlouho. "Jde o šíbry z ODS," prohlásil Liška.

John se proti těmto tvrzením ohradil a zdůraznil, že Věci veřejné představily na tiskové konferenci čtyři mecenáše strany. A v jeho případě média proprala jeho majetkové poměry již několikrát.

Pokud jde o protikorupční opatření, které Johnova strana navrhuje, tak jak Liška, tak šéf Komunistů shodně tvrdili,že nejde o nic nového. A Filip se dušoval, že on sám většinu z protikorupčních bodů ve Sněmovně neúspěšně prosazoval.

Věci veřejné mimo jiné navrhují protikorupční audity na všech úrovních státních správy, majetková přiznání u osob odsouzených za majetkové a hospodářské trestné činy, omezení imunity poslanců, průhledné financování politických stran, zrušení „náhubkového zákona“, přijetí transparentního zákona o lobbingu a nasazení protikorupčních agentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám