Hlavní obsah

Uježděný sníh, vítr a mlhy dělají řidičům na silnicích problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sníh, vítr a mlhy komplikují provoz na silnicích po celé České republice. Přestože sněžení bylo o víkendu sporadické, zůstává na vozovkách nižších tříd i několikacentimetrová vrstva. Lokálně tak viditelnost zhoršují mlhy.

Foto: Milan Freiberg, Právo

Zasněžená silnice na Ostravsku

Článek

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje stále pokrývá vozovky nižších tříd zledovatělá vrstva sněhu. Řidiči s ní musí počítat například v regionu Hlinska, Moravské Třebové, Žamberka nebo Lanškrouna.

V okolí Poličky se na otevřených pláních tvoří sněhové jazyky. Silnice prvních tříd jsou zpravidla sjízdné bez omezení. Pouze úsek Jablonné nad Orlicí a Suchý vrch na Orlickoústecku cestáři neudržují chemicky, proto na vozovce zůstává ujetý sníh.

Hradečtí cestáři upozorňují řidiče, že na Jičínsku se ráno tvořily sněhové jazyky. Na silnicích nižších tříd leží v horských oblastech zledovatělý sníh. V Krkonoších v sobotu napadlo pět centimetrů sněhu, silnice jsou ošetřené inertní směsí.

Problémy tam mají v kopcovitém terénu zejména kamiony. Teploty se ráno pohybovaly až osm stupňů pod nulou.

Na jihu Čech leží na silnicích II. a III. tříd ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Opatrnost se doporučuje na silnicích hlavně ve vyšších polohách Českokrumlovska, Prachaticka a na Šumavě. Silnice prvních tříd jsou v celém regionu holé a vlhké. Teplota se pohybuje mezi mínus osmi až mínus dvěma stupni.

Nárazový vítr a sněhová kaše na Zlínsku

Dopravu ve Zlínském kraji komplikuje vítr, který zejména ve vyšších polohách Valašska přechází v nárazový. Viditelnost na Vsetínsku místy snižují mlhy, tamní vozovky nižších tříd nadále pokrývá ujetá vrstva sněhu od šesti do 15 centimetrů. Místy jsou vyjeté ledové koleje a tvoří se i sněhové jazyky. Řidiči by proto měli volit opatrnou jízdu.

Na některých menších cestách Kroměřížska, Zlínska a Uherskohradišťska leží zbytky sněhu po pluhování. Viditelnost také mírně snižují sněhové přeháňky. Teplota se ve Zlínském kraji ráno pohybovala od minus šesti do minus jednoho stupně Celsia.

Na severomoravské části dálnice D1 v úseku 330. až 370,5. kilometru leží v některých místech rozbředlá vrstva sněhu po chemickém ošetření. Rychlostní silnice mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem je sjízdná se zvýšenou opatrností, také na ní mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.  Podobná situace je na Olomoucku a Vysočině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám