Hlavní obsah

Radek John: Až půjde o zakázky, hodíme mecenáše přes palubu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Věcí veřejných se nyní rozvádí se Zlatou Adamovskou, v rozhovoru pro sobotní Právo se kromě této události vyjadřoval hlavně k politice - volebnímu programu Věcí veřejných nebo k otázkám možné spolupráce s ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek John

Článek

Pane předsedo Věcí veřejných, od ostatních stran se odlišujete hlavně důrazem na přímou demokracii a referenda. S tím přišli i před minulými volbami zelení a neuspěli. Myslíte, že budete úspěšnější?

Zatím jsme referenda použili na dotváření programu. Vyzkoušeli jsme si, jak funguje kolektivní mozek občanů. Jsme pro přímou volbu prezidenta. Aby odpadlo to, jak dva nebozí kandidáti musí sledovat, jak se poslanci uplácejí. Jsme pro přímou volbu hejtmanů, aby se nestalo, že krajům vládne schizoidní psychopat určený stranickým sekretariátem. Jsme pro přímou volbu starostů.

Na jednu besedu přišla paní a říká mi: v Ostrově nad Ohří jsme si vymohli, že každé jednání zastupitelstva se natočí na kameru a v místní televizi se to třikrát hraje. Poprvé jsou lidé v šoku, podruhé si vybírají rozinky a potřetí si to nahrají a pak jdou za zastupitelem, který hlasoval proti nim a řeknou mu: Tondo, cos to tady dělal?

Říkáte, že jste vytížený. V médiích se v souvislosti s Věcmi veřejnými objevujete skoro výhradně jen vy. Bude to stačit na celostátní kampaň?

Mám výhodu, že jsou na mě lidé zvědaví. Říkají si, co to vyvádím, když bych mohl žít v klidu v Mikulově na vinici, psát knížky a jezdit na Seychely, a potom chodí víc než na mítinky jiných stran. Se mnou je spojeno mnoho, ale na druhou stranu na každé akci představuji tamní kandidáty, které místní znají. V Ostravě na mítinku bylo sto lidí a patnáct jich hned přišlo, že chtějí do Věcí veřejných. Otevřeli jsme po republice 105 klubů. Jde to nahoru i v průzkumech, podle jednoho je Radek John nejpopulárnějším lídrem.

Nejpodstatnější je ale program. Mě zajímá boj proti korupci, protože jsme to v pořadu Na vlastní oči uměli. Uměli jsme skryté kamery, uměli jsme sestřelit několik doktorů, kteří svinsky vymáhali úplatky na babičkách, které bolely klouby, uměli jsme sestřelit dva lidi z radnice, jednoho z Plzně, druhého z Brna, kteří kšeftovali s byty pro sociální účely.

Jak se díváte na spolupráci s ODS?

Pokud se napraví, tak koalice s ODS ano, ale rozhodně nepůjdeme do kšeftů, které tam současní lidé z ODS dělají.

Už jste si vyřešil osobní problémy? Rozcházíte se se Zlatou Adamovskou, poté co se ukázalo, že máte nemanželské dítě.

Rozvádíme se po 25 letech a myslím, že jsme se dokázali velmi korektně domluvit. Zlata se domlouvala velmi noblesně, nevyužívala situace. Vina je samozřejmě na mé straně, takže si myslím, že jsme tou krizí prošli jako rozumní lidé.

Nemyslíte si, že voliči řeknou, jak mám věřit člověku, který osm let zatlouká nemanželské dítě?

Když se mě na to lidé ptají, tak jim říkám: Opravdu si myslíte, že když se bojuje proti korupci a když se chytá zloděj, tak budete věřit více tomu, kdo je věrný, než tomu, kdo je nevěrný? To jsou dvě zcela neslučitelné věci. Na to vznikl dokonce průzkum, který jsem si nezadával. Tam 58 procent lidí říká, že je to zcela naše soukromá věc. Národ Čechů je úplně jiný než křesťanská země. Kdybych byl předsedou křesťanské strany, tak bych odstupoval, ale já jsem předsedou liberální strany a tato země je liberální. Jsem nešťastný, že jsem rodině ublížil, a mrzí mě to.

Celý rozhovor najdete v sobotním Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám