Hlavní obsah

Opencard si budou muset pořídit i majitelé papírových kupónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Cena karet Opencard poklesne. Napomůže tomu dodatek smlouvy, který v pátek s firmou Haguess podepsal pražský magistrát. Firma, která je držitelem licence na provoz Opencard, zajistí městu bez další poplatků za licenci vydání dalších 260 000 karet. Cena jedné karty se vzhledem k dosavadním investicím sníží na 1280 korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dodatek s firmou podepsal primátor Pavel Bém. Dopravní podnik zároveň chce na Opencard převést všechny papírové kupóny.

"Jednání byla v posledních třech nebo čtyřech týdnech mimořádně tvrdá," řekl Bém. Nově podepsaný dodatek podle něj má devět bodů.

"Jsme rádi, že dospěli k finální dohodě o narovnání vzájemných vztahů, která nám umožní soustředit se na naši práci a především pak na další technologický rozvoj karty“, okomentoval podpis dodatků Petr Stránský, ředitel společnosti Haguess.

Dojde i na zbylé papírové kupóny

Cestující, kteří používají čtvrtletní a měsíční, si zatím mohou vybrat, zda si koupí papírový kupon, nebo si na Opencard nahrají elektronickou verzi kuponu. I pro ně však chce Praha zavést kartu povinně.

"Můj odhad je, že se bude jednat o horizont jednoho roku," řekl šéf dopravního podniku Martin Dvořák. Opencard by si tak muselo pořídit dalších několik set tisíc lidí.

Haguess může ztratit monopol

Smlouva mění licenční podmínky. Kromě Prahy a Haguessu může do projektu vstoupit i třetí strana. Magistrát tak může od 1. července podepsat smlouvu i s jinými poskytovateli služeb.

Dosavadní smlouvy s firmou Haguess jako nevýhodné kritizovaly všechny tři prověrky, které si magistrát zadal zpracovat. Již v prosinci náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS) uvedl, že se s firmou dohodl na změně smluvních podmínek.

Firma Haguess je také kritizována kvůli neprůhledné vlastnické struktuře, její akcie jsou psány na majitele, vlastníci se proto mohou nekontrolovatelně měnit. Podle Béma vedení společnosti slíbilo, že na své středeční valné hromadě změní akcie na jméno.

Karta přišla na stovky  miliónů

Opencard dosud hlavní město stála podle jednoho z auditů 888 miliónů korun, příjmy ale byly nulové. Ještě v roce 2008 přitom vedení magistrátu uvádělo, že se náklady do konce roku 2009 vrátí.

Kontroloři také poukázali na řadu chyb při řízení projektu. Opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková v prosinci podala kvůli kartě trestní oznámení na neznámého pachatele. Podezírá ho ze spáchání sedmi trestných činů. Případem se již policie zabývá.

Kvůli chybám v projektu v prosinci odstoupil vedoucí odboru informatiky Václav Kraus, informatiku zároveň od náměstka Rudolfa Blažka (ODS) převzal dosavadní radní pro kulturu Milan Richter (ODS).

Do konce roku dalších 12 funkcí

Praha chce Opencard v budoucnu využít i jako anonymní turistickou kartu, na které by držitelé měli například týdenní jízdenku, vstupy do některých muzeí a podobně. Za tu by ale návštěvníci města platili tolik, aby projekt byl pro město výdělečný.

"Do konce roku přibude mým odhadem minimálně deset dvanáct funkcí," poznamenal Bém. Kvůli tomu ale Praha bude muset dodat do zapojených institucí čtečky, každá bude stát asi 10 000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Opencard nešla nabít, zájemci strhli síť

Prodejní místa předplatních kupónů pro městskou hromadnou dopravu jsou opět zavalena sáhodlouhými frontami a nestíhají. Opakuje se tak každoroční situace. Bez...

Výběr článků

Načítám