Hlavní obsah

Brněnská ODS hodila zadrženého starostu Kvapila přes palubu

Právo, pko, mh, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Politická kariéra starosty brněnské městské části Žabovřesky Aleše Kvapila (ODS) je s největší pravděpodobností u konce. Jeho straničtí kolegové už o něm bez mrknutí oka mluví jako o bývalém členu strany a bývalém starostovi. Pro Kvapila se ve čtvrtek přímo na radnici přišli detektivové z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. V pátek byl navíc zadržen další vlivný člen brněnské ODS, bývalý tajemník radnice Brna-středu Radovan Novotný.

Článek

Podle místních vysoce postavených členů strany spolu oba dva případy zřejmě souvisejí.

Vedle zmiňované dvojice byl dle informací ČTK zadržen i úředník majetkového a bytového odboru žabovřeské radnice Petr Liškutin.

Kvapil stále zatím figuruje na volitelném šestém místě jihomoravské kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny. Na stejné kandidátce figuruje na prvním místě i sám předseda strany Mirek Topolánek. Na konci února bude strana na regionálním sněmu dolaďovat definitivní podobu kandidátky a Kvapil už na ní zřejmě nebude.

„Čekáme na to, až se dozvíme bližší podrobnosti, zejména nějakou policejní zprávu. Jestliže ale protikorupční jednotka zatkne nějakého starostu, tak jde o majetkovou trestnou činnost nebo úplatky. Presumpci neviny samozřejmě ctíme, ale zákrok policie byl natolik razantní, že se lze domnívat, že tam něco bylo,“ řekl Právu předseda jihomoravské regionální rady Jiří Kadrnka. Současně rezolutně odmítl spekulace, že by v Kvapilově případu šlo o vnitrostranický boj.

Policie případ nekomentuje

Policie o akci stále zarytě mlčí. „V této fázi vyšetřování nebudou poskytovány žádné bližší informace,“ řekla policejní mluvčí Pavla Kopecká. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně, jehož mluvčí Hynek Olma naznačil, že základní informace k případu by mohly být uvolněny o víkendu.

Starostovo zadržení nepřekvapilo opozičního žabovřeského zastupitele Martina Benáčka (SZ). V tiskové zprávě uvedl, že Kvapilem vedená radnice uzavřela v roce 2006 pro městskou část nápadně nevýhodnou smlouvu na pronájem kluziště a starosta ji podepsal.

„Radnice za provoz kluziště platí každoročně částku kolem jednoho miliónu, provozovatelem je přitom občanské sdružení IP Sport, kterému zůstávají veškeré výnosy ze vstupného a za pronájem skupinám,“ uvedl Benáček. Desetiletá smlouva je navíc podle něj sepsaná nejasně a nezavazuje IP Sport podávat podrobné roční vyúčtování.

Spekulace nejsou nové

Spekulace o Kvapilově bezúhonnosti vyvolávala i zakázka na opravu Makovského náměstí z roku 2006, kterou žabovřeská radnice vypsala i uskutečnila narychlo a v nouzovém režimu. Podle Kvapila proto, aby údajně zchátralý nadchod přes silnici nikoho nezranil.

Na investici však radnice neměla peníze. Deset ze 16,5 milionu korun jí později dalo město, zbytek peněz mu splácí. Prominout splátky brněnští zastupitelé opakovaně odmítli. „Takové kulišárny bychom neměli podporovat,“ řekl na jedné z posledních schůzí opoziční zastupitel Pavel Březa (KSČM).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám