Hlavní obsah

Doležel spáchal držením spisu o exministru Bublanovi jen přestupek

Praha

Zdeněk Doležel, někdejší poradce sociálně demokratických premiérů, nespáchal trestný čin, když přechovával kopie osobního spisu exministra vnitra a bývalého důstojníka BIS Františka Bublana (ČSSD). Podle pražského městského soudu jde pouze o přestupek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Doležel u pražského městského soudu (archivní foto)

Článek

Městský soud tak zrušil předchozí verdikt Obvodního soudu pro Prahu 7, který za to loni uložil Doleželovi roční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let, a předal případ do přestupkového řízení.

Městský soud tak zrušil předchozí verdikt Obvodního soudu pro Prahu 7, který za to loni uložil Doleželovi roční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let, a předal případ do přestupkového řízení.

Doležel podle prvoinstančního verdiktu na konci ledna 2001 jako ředitel personálního odboru ministerstva vnitra požádal personální odbor Bezpečnostní informační služby (BIS) o zapůjčení spisu a kopie osobní karty tehdejšího důstojníka kontrarozvědky Bublana. Údaje si pak podle obvodního soudu okopíroval, originál vrátil tajné službě a kopii si neoprávněně ponechal pro svou potřebu. Policisté ji našli v říjnu 2006 při domovní prohlídce.

Doležel podle obvodního soudu spáchal trestný čin z nedbalosti. Prvoinstanční soud Doleželovi vytkl, že dokumenty řádně neskartoval, a místo toho je později převezl do svého bytu. Doležel již dříve uvedl, že zapomněl, že je má. Spis od BIS si prý vyžádal v souvislosti s tím, že měl být Bublan jmenován šéfem civilní rozvědky. Pozdější ministr vnitra stanul v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) v březnu 2001.

Budišov i "pět na stole v českých"

Případ byl původně součástí vyšetřování takzvané kauzy Budišov, státní zástupce jej pak ale vyloučil. Budišovským případem se loni v červenci zabýval třebíčský okresní soud. Doležela a Miloslava Řehulku obžaloby z vydírání architekta Marka Řičáře pravomocně zprostil.

Soudy se stále zabývají i kauzou, která je známá jako "pět na stole v českých". Žalobci v ní Doležela viní z toho, že si řekl polskému lobbistovi Jacku Spyrovi o pětimilionový úplatek za to, že ovlivní privatizaci Unipetrolu, i když do ní zasáhnout nemohl. Tím se dle obžaloby dopustil pokusu o podvod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám